בספטמבר 2024 האשימו הרשויות השוודיות את איראן באחריות לאלפי הודעות טקסט שנשלחו לאנשים בשוודיה ב-2023 וקראו לנקום את שריפת ספרי הקוראן שאירעה במדינה. לפי גורמים רשמיים בשוודיה, מתקפת הסייבר האיראנית בוצעה על ידי אנשי משמרות המהפכה, שפרצו לשירות ה-SMS השוודי ושלחו כ-15,000 הודעות טקסט בשוודית בנוגע לשריפת ספרי הקוראן. השגרירות האיראנית בשוודיה דחתה את ההאשמה השוודית, כינתה אותה "חסרת בסיס" והוסיפה כי היא נועדה "להרעיל" את היחסים בין טהרן לשטוקהולם. מנגד, אמר ראש אגף המבצעים של שירות הביטחון השוודי (SÄPO), פרדריק הלסטרום, כי כוונת הודעות הטקסט הייתה "לצייר את דמותה של שוודיה כמדינה אסלאמופובית וליצור פילוג בחברה".
שריפות הקוראן בשוודיה
כבר באוגוסט 2023 דיווחה התקשורת השוודית כי אנשים רבים ברחבי שוודיה קיבלו הודעות טקסט בשוודית הקוראות לנקום באלו ששורפים את הקוראן. על פי התובע הבכיר מטעם הרשויות השוודיות, מאטס ליונגקוויסט, את ההודעות שלחה קבוצה המכנה עצמה "קבוצת אנזו" (Anzu Team). ברשת הטלוויזיה השוודית SVT פרסמו את תוכן הודעות הטקסט: "אלה שחיללו את הקוראן חייבים לכסות את עבודתם באפר". נוסף על כך כונו השוודים בהודעות "שדים". ההפגנות הפומביות, שכללו את שריפת ספרי הקוראן, נערכו במסגרת חוק חופש הביטוי, המוגן מתוקף החוקה השוודית ולכן אושרו על ידי המשטרה. עם זאת, ההפגנות הללו חוללו סערה במזרח התיכון והביאו לאיומים על שוודיה ואזרחים שוודים מצד גורמים ומדינות אסלאמיות.
הסערה סביב שריפת הקוראן החלה לאחר שרסמוס פאלודאן, פעיל ימני קיצוני ממוצא דני-שוודי, הצית ספר קוראן מחוץ לשגרירות הטורקית בשטוקהולם בינואר 2023, ולאחר מכן מחוץ לשגרירות הטורקית בקופנהגן מאוחר יותר באותו חודש. מעשיו של פאלודאן הביאו אחרים ללכת בדרכו, כמו סלוואן מומיקה, פליט עיראקי בשוודיה שהיה מקושר בעבר למיליציות נוצריות בעיראק. מומיקה הפגין מחוץ למסגד בשטוקהולם ביוני 2023, במהלך חג עיד אל-אדחא המוסלמי, והחל להצית ספר קוראן.
תגובת המדינות הערביות
כתוצאה מאירועי השריפות, שורה של מדינות ערביות זימנו את הנציגים הדיפלומטים השוודים לשיחת נזיפה, ביניהן איחוד האמירויות, ירדן וסעודיה. עיראק אף הרחיקה לכת וניתקה את יחסיה עם שוודיה, לאחר שבשריפת ספר הקוראן בשנית, הוצת גם דגל עיראק. כתגובה הציתו המוני שיעים את השגרירות השוודית בבגדד. באיראן שרפו דגלי ארצות הברית מול השגרירות השוודית והצהירו כי שוודיה "תישא בהשלכות". דובר משרד החוץ האיראני, נאסר כנעאני, זימן את השגריר השוודי לשיחת נזיפה והודיע כי: "אנחנו מגנים בחריפות את מעשה הטומאה החוזר נגד הקוראן בשוודיה". כנעאני גם הטיל על שוודיה אחריות מוחלטת על האירועים ולהשלכות שלהם, שפוגעים ב"רגשות המוסלמים ברחבי העולם".
בהמשך לביקורת האיראנית, ארגון חיזבאללה, הפרוקסי המקורב ביותר לאיראן, קיים הפגנה בביירות נגד שוודיה שכללה הנפת תמונותיו של מפקד כוח קודס שחוסל, קאסם סוליאמני. במאלמו, העיר השלישית בגודלה בשוודיה, שבה קהילה מוסלמית גדולה, פרצו עימותים רבים כתוצאה משריפת ספרי הקוראן. מהגרים רבים המתגוררים בשכונת רוזנגארד בעיר זרקו אבנים והציתו עשרות מכוניות במהומה אלימה ביותר. אירועי שריפת הקוראן גרמו למנהיגים במערב ובצפון אירופה לחרדות. ראש ממשלת שוודיה אף הוסיף לאחר האירועים כי "אנחנו נמצאים כרגע במצב הביטחוני החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה".
המהפכה האיראנית פינת שטוקהולם
לאור התסיסה שיצרו ההפגנות הללו וגם זעם בקרב מהגרים מוסלמים ברחבי שוודיה, החליטה איראן "לנקום" בשוודיה בדרך שהיא נוקטת זה זמן רב נגד יריבותיה: הגברת פילוג בחברה המקומית. זוהי טקטיקה שלוקחת את הפצת המהפכה האיראנית מספר צעדים קדימה, לא רק בייזום פיגועי טרור, אלא גם בהרחבת מרחב ההשפעה ודרך יצירת כאוס בחברה. תחילה, איראן חודרת לקהילות השיעיות המקומיות במדינה, אם אלה קיימות, ובהמשך לקבוצות אוכלוסייה אחרות או לגורמים קיצוניים שיוכלו לערער את הסדר והשלטון במדינה, בתקווה להגביר את המתיחות החברתית במקרה של מדינות מערביות, או אף להפיל את השלטון אם מדובר במדינה מזרח תיכונית כמו עיראק. הפצת דיסאינפורמציה היא דרך פעולה מבוססת של איראן בישראל, אך כעת היא מנסה להשתמש בה גם נגד מדינות מעבר לים, כמו ארצות הברית וגם מדינות אירופיות, כמו שוודיה.
האיראנים אינם מתמקדים רק במדינת היעד כיריבה עיקרית כי אם גם באויבים או בנציגויות של אויבים השוהים במדינה – כמו נציגויות ישראליות. כך למשל במאי האחרון האשימה הסוכנות לביטחון פנים של שוודיה את איראן בשימוש בארגוני פשע בשוודיה כדי לפגוע במטרות ישראליות או יהודיות במדינה הסקנדינבית. גורמי הביטחון בשוודיה אישרו למעשה את הודעתו של המוסד כי משטר האייתולות משתמש בארגוני פשע באירופה, כמו בשוודיה ובבלגיה, כדי לפגוע במטרות ישראליות ויהודיות.
כך למעשה עמדה איראן מאחורי שלושת ניסיונות הפיגוע נגד מטרות ישראליות בין החודשים ינואר 2024 למאי 2024 בשוודיה ובבלגיה: ב-31 בינואר הושלך רימון יד לעבר שגרירות ישראל בשטוקהולם. הרימון לא התפוצץ. ב-17 במאי נורו יריות לעבר השגרירות בשטוקהולם. לאחר מכן, ב-24 במאי, הושלכו שני רימונים לעבר שגרירות ישראל בבריסל. מחקירת האירועים עלה כי איראן היא זו שעומדת מאחורי אותם ניסיונות פיגוע, והיא השתמשה בארגוני פשע שונים, שאף מסוכסכים ביניהם. ניכר כי גם בהפעלת ארגוני הפשע משתמשת איראן בשיטה שמתבססת על הדינמיקה ביניהם, כמו ניצול יתרון יחסי של אחד הארגונים או יריבות ביניהם.
השימוש בארגוני פשע לצורך פעילות טרור משתלב עם המדיניות האיראנית המנסה לקדם פעילות טרור נגד אויביה מבלי שהעקבות יובילו אליה. האיראנים, כפי שהם נוהגים בארגוני טרור ברחבי המזרח התיכון, כמו חמאס, הג'האד האסלאמי, חיזבאללה, החות'ים בתימן ועוד, מממנים ומכווינים ארגוני פשע ברחבי אירופה. על ידי שימוש בארגוני פשע, איראן נמנעת מטביעת אצבע מדינית על מנת לצמצם את ההשלכות המדינות והמשפטיות שעלולות להוביל לסנקציות בינלאומיות נגד טהרן.
אחד מאותם ארגוני פשע בשוודיה הוא ארגון "פוקסטרוט", הנחשב לארגון הפשע הגדול במדינה, שחבריו אחראים למקרי רצח רבים ולסחר סמים בהיקף רחב. ראש הארגון הוא רוא מג'יד, אזרח שוודי ממוצא כורדי, המבוקש על ידי האינטרפול ומופעל על ידי האיראנים לקידום פיגועים נגד יעדים ישראליים ויהודיים באירופה. עם זאת, בעקבות פיגוע הירי לעבר השגרירות הישראלית בשטוקהולם נעצרו מספר צעירים ממוצא איראני, שנקשרו לארגון הפשע "רומבה", שבראשו עומד מי שהיה מקורבו של מג'יד ב"פוקסטרוט" והפך ליריבו הגדול, אסמאעיל עבדו.
שוודיה כבסיס פעילות טרור
משטר האייתולות מהווה איום ישיר על הביטחון הלאומי של שוודיה. איראן מנהלת ריגול נגד התעשייה, מכוני המחקר והאוניברסיטאות השוודיות. ביוני האחרון נחשף הסכם אסטרטגי המאפשר למשמרות המהפכה האיראניים לנצל שיתופי פעולה בין אוניברסיטאות איראניות ושוודיות כדי לקדם תוכניות צבאיות של איראן.
הסכם זה, שעד אז לא היה ידוע לרשויות השוודיות, אפשר למשמרות המהפכה לנצל שותפויות אקדמיות בין אוניברסיטאות שוודיות לעמיתותיהן האיראניות כדי לרכוש ידע וטכנולוגיה בתחומים כמו מזל"טים, בינה מלאכותית ואלקטרוניקה מתקדמת. יש לפחות שמונה אוניברסיטאות שוודיות שלהן קשרים לאוניברסיטאות איראניות. הסכם זה מהווה איום על הביטחון הלאומי לא רק של שוודיה אלא גם על זה של שאר המדינות החברות בנאט"ו. שוודיה הצטרפה לברית הטרנס-אטלנטית במרץ 2023, לאחר שנשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, שחסם זמנית את הצטרפותה של המדינה הסקנדינבית בעקבות אירועי שריפת ספרי הקוראן וההפגנות האנטי-טורקיות בשטוקהולם, הסיר את התנגדותו. הסכם אסטרטגי מעין זה, המשרת את משמרות המהפכה האיראניים, מדגיש את איום הריגול וחדירת כוחות זרים למדינה החברה בנאט"ו.
עם זאת, יעד הריגול העיקרי של איראן הן קבוצות אופוזיציה איראניות בשוודיה. שוודיה, כמדינות אירופה אחרות, הפכה לבסיס פעילות עבור סוכנים איראנים, שבה תוכננו מבצעי ריגול ופיגועים משטחה. דוגמה לכך היא סיפורו של הדיפלומט האיראני אסדאללה אסאדי שנידון על ידי בית משפט בבלגיה ל-20 שנות מאסר בגין טרור. אסאדי, שהיה המזכיר השלישי בשגרירות איראן באוסטריה, נעצר על ידי כוחות הביטחון הגרמניים על הכביש המהיר במדינת בוואריה ב-2018, ימים ספורים לאחר שמסר חומר נפץ לזוג איראני בבלגיה. החומר נועד להתנקשות במתנגדי משטר איראנים מארגון "מוג'אהדין חלק", בעצרת בפריז שבה נכח גם סגן נשיא ארה"ב דאז מייק פנס. בעוד אסאדי הוצב באוסטריה ופשעו היה קשור לצרפת, מחקירתו ומהחרמת חפציו נמצא קשר הדוק בינו לבין סוכנים איראנים בשוודיה. המשטרה הגרמנית החרימה מחברת של אסאדי שבה תיעד 289 אתרים ב-11 מדינות באירופה שבהן נפגש עם סוכנים איראנים. בין המדינות שהוזכרו הייתה שוודיה. הייתה זו הוכחה כי לאיראנים יש סוכנים פעילים במדינה זו. הדבר אף התחדד יותר כאשר בדצמבר 2019 אזרח עיראקי החי בשוודיה הורשע בריגול מטעם איראן נגד איראנים גולים בשוודיה. במאי 2023 שוחרר אסאדי בעקבות עסקת חילופי שבויים בין איראן לבלגיה עבור אוליבייה ונדקאסטלה, עובד הומניטרי בלגי שנעצר באיראן ב-2022.
קריאת השכמה למדינות המערב
על אירופה והקהילה הבינלאומית לשים לב להתנהלותה של איראן שמהווה איום לא רק על מדינות במזרח התיכון, כי אם גם על מדינות מערביות המנהלות עימה קשרים דיפלומטיים. מכיוון שאיראן מנהלת רשת מסועפת במדינות רבות בעולם, כמו במקרה של שוודיה, תוכל טהרן להפעיל גורמים קיצוניים מקומיים, או אפילו ארגוני פשע מקומיים אם תחפוץ בכך. בפעילותה החתרנית מנסה איראן להעמיק משברים וסכסוכים במדינות רבות, להגביר שסעים חברתיים על מנת למוטט את השלטון ולפורר את המדינה. הגברת השסעים וחילוקי הדעות תורמת לחתירתה של איראן להחלשת המערב ולהצדקת טענתה כי הדמוקרטיה המערבית היא פגומה מיסודה. שגשוגם של ארגוני פשע מקומיים לצד קמפיינים להטמעת דיסאינפורמציה שתרעיל את השיח הציבורי עלולים להביא לאנרכיה במדינות המערב ולפורר אותן מבפנים אל מול התחזקות העולם המוסלמי – כאשר איראן רואה בעצמה את חוד החנית המובילה את הציר השיעי בדרכה להגמוניה אסלאמית-שיעית.
האיראנים אינם בוחלים באמצעים, ומשתמשים בארגונים שונים אך בשיטות דומות: הגברת שסעים וסכסוכים חברתיים, שימוש בקבוצות מקומיות לקידום אינטרסים איראניים, שימוש במבצעי סייבר להגברת השפעה ועוד. כפי שעושה זאת איראן בישראל, כך היא עושה זאת במדינות המערב. שוודיה היא מקרה בודד מבין מדינות רבות ברחבי המערב שבהן מנהלת איראן פעילות חתרנית מסוכנת. על מדינות סקנדינביה והמערב ככלל להבין כי להן ולישראל אינטרס משותף אל מול האיום האיראני. איראן היא כבר מזמן לא רק איום על המזרח התיכון. פעילותה החתרנית הופכת אותה לאיום ביטחוני עבור המערב כולו.
הכתוב במאמר הוא על דעת המחבר בלבד ואינו משקף בהכרח את עמדת התנועה