מצר גיברלטר – רצועת הים הצרה המפרידה בין מרוקו לספרד, במבט מתחנת החלל הבינלאומית, 14 ביוני 2014. אלמנטים מתמונה זו סופקו על ידי נאס"א https://www.shutterstock.com/image-photo/international-space-station-14-june-2014-1261970257
מצר גיברלטר – רצועת הים הצרה המפרידה בין מרוקו לספרד, במבט מתחנת החלל הבינלאומית, 14 ביוני 2014. אלמנטים מתמונה זו סופקו על ידי נאס"א

לאחר פיגוע הדקירה בתל אביב, שבוצע על ידי מחבל מרוקאי, עבד אלעזיז קאדי, בעל גרין קארד אמריקאי, ארגון הטרור חמאס ותנועת האחים המוסלמים מיהרו לשבחו על מעשיו.

האחים המוסלמים מסרו בהודעתם כי "עבד אלעזיז, 'אמריקאי' ממוצא 'מרוקני', עלה על מטוס מאמריקה אל הישות (הציונית), ענה לקריאה לתמוך בפלסטין בכל מה שהוא יכול לעשות... הוא הכין סכין נקייה, ביד נקייה ובלב מלא אמונה והרג ארבעה מתנחלים לפני שהוא מת".

מספר שעות לאחר שהמחבל עבד אלעזיז קאדי פצע חמישה ישראלים בנחלת בנימין בתל אביב, נעצר בעיר נאפולי שבאיטליה אזרח מרוקאי, שתכנן לבצע פיגוע נגד הקהילה היהודית בעיר. התקשורת האיטלקית הודיעה כי החשוד השתייך ככל הנראה לארגון דאעש והפיץ חומרי תעמולה אסלאמיסטיים ותמיכה בארגון ואת כוונתו להשיג סכין ולבצע פיגוע דקירה. דפוס הפעולה נראה דומה לזה של המפגע בתל אביב, אולם לא ידוע אם קאדי אכן השתייך לשורות דאעש או ארגון אחר, או פעל באופן עצמאי.

כך הפכה מרוקו לחממת טרור

עם זאת, הפיגוע בתל אביב וניסיון הפיגוע בנאפולי שופכים אור על פעילות ארגוני הג'יהאד במרוקו. ארגוני הטרור, ובראשם דאעש, מצאו כר פעולה נוח במרוקו, שבה הם מצמיחים פעילים חדשים המאיימים באופן ישיר על יציבות הממלכה ועל יבשת אירופה.

ארגוני הג'יהאד מגייסים ומאמנים את עוקביהם הרבים באינטרנט, הצורכים את תוכני ההסתה דרך הרשת. הללו אף משמשים כוח לחימה במדינות נוספות באפריקה, באזור מדינות ה"סאהל" (רצועת מדינות הנעה בין מאלי ומאוריטניה, דרך צ'אד, ניז'ר ועד סודן), והם מצטרפים לתאי טרור שהוקמו על ידי מחבלי דאעש שחזרו למרוקו לאחר נפילתו של הארגון במזרח התיכון. כך הפכה מרוקו למקור גיוס קרדינלי לארגוני הג'יהאד הרדיקליים המאיימים על אירופה והמזרח התיכון.

הן אלקאעדה והן דאעש מנהלים מרכזי גיוס והכשרה של ג'יהאדיסטים ברחבי הסהרה המערבית ונהנים מחסותה של שכנתה של מרוקו, אלג'יריה, שלאור היריבות בין השתיים מסרבת לשתף עמה פעולה במאבק בטרור ובארגוני הג'יהאד.

לאחר תבוסתו של דאעש במזרח התיכון ב-2019, ג'יהאדיסטים מרוקאים רבים חזרו לממלכה וריכזו את מאמציהם בלהגדיל את כוחו של דאעש ביבשת אפריקה. על פי הלשכה המרכזית המרוקאית לחקירות משפטיות, במרוצת השנים לאחר הקמתו של דאעש, הצטרפו כ-1645 פעילי טרור מרוקאים לארגוני ג'יהאד שונים בעיראק וסוריה .כ– 745 מהם נהרגו בפיגועי התאבדות או במהלך קרבות. רובם הצטרפו לדאעש ונלחמו למענו. מתוך אלו ששרדו את נפילתו של דאעש במזרח התיכון, כ-270 מחבלים חזרו למרוקו. 137 מתוכם הועמדו לדין. אליהם נוספו כ-288 נשים וכ-391 קטינים שהגיעו לאזורי הלחימה של דאעש גם לצורכי פרנסה.

בפעילותם באזור הסאהל נלחמים הפעילים גם בארגונים המסונפים לאל קאעדה וארגונים אסלאמיים אפריקניים אחרים, לאור התחרות הגדולה בין ארגוני הג'יהאד העולמי על הבכורה ועל הקמת הח'ליפות העולמית. מדינות הסאהל סובלות מנוכחותם של ארגוני הג'יהאד באזורן, כאשר ניז'ר, צ'אד ומאלי נאבקות בארגונים ג'יהאדיסטיים המנצלים את השמירה הרופפת בין הגבולות ואת רשתות סחר הנשק הפועלות באזור. ארגוני הג'יהאד מבצעים פיגועי טרור רצחניים חדשות לבקרים, תוך התמקדות בפגיעה באוכלוסיות נוצריות הנחשבות בעיניהם כ"כופרים".

על אף שמרוקו הציעה לשתף מידע מודיעיני שיסייע לעצור ג'יהאדיסטים או לסכל התקפות באירופה ובארצות הברית, זליגתם של ג'יהאדיסטים מתחומה לשטחי אירופה ממשיכה. מרוקו עצמה חוותה פיגוע גדול מידי דאעש, כאשר בדצמבר 2018 נרצחו שתי תיירות סקנדינביות באזור הרי האטלס. שתי התיירות, לואיזה ווסטרגר ג'ספרסן ומרן אולנד, נרצחו כאשר רוצחיהן נשבעים אמונים לדאעש תוך כדי עריפת ראשיהן. האירוע המזעזע יצר הד רב, שכן הפיגוע הגדול האחרון שאירע במרוקו עד לאותו אירוע היה ב-2011, כאשר 17 בני אדם נהרגו מפיצוץ במסעדה במרקש.

הנתיב השקט: מרוקו כצומת לפעילי ג'יהאד

ג'יהאדיסטים רבים ניצלו את קרבתה הגיאוגרפית של מרוקו לאירופה כדי להסתנן למדינות מערב אירופה כמהגרים או פליטים ולהקים בהם תאים רדומים. הדבר הביא לשיתוף פעולה רחב בין יחידות הלוחמה בטרור של ספרד ומרוקו, שבמשך עשר השנים האחרונות פירקו עשרות רבות של תאי טרור בשתי המדינות. למרות הפעילות הענפה של ספרד ומרוקו בניסיון למגר את גורמי הטרור בתחומי הממלכה ולמנוע את זליגתם לאירופה, מדינות המערב עדיין סובלות מתופעת המפגעים הבודדים בדמות תומכי דאעש וארגונים אחרים, כאשר רבים מהם מגיעים מצפון אפריקה.

הדבר מתווסף לקושי בהתמודדות עם אזרחים רבים המוצאים מזור ברדיקליות אסלאמית, כאשר רבים מהם ניזונים מתכנים אסלאמיסטיים רדיקליים אנטימערביים ואנטישמיים ברחבי האינטרנט. במרוקו גופא פועלות כל אותה העת תנועות קיצוניות (כמו תנועת האחים המוסלמים, הפועלת באופן שונה מדאעש ואלקאעדה), המקדמות שיח אנטימערבי ואנטישמי המעודד ג'יהאד. מרוקו משמשת צומת דרכים לפעילי ג'יהאד, אשר חלקם מגיעים לאזור הסאהל, שמהווה את אחד המוקדים הראשיים של ארגוני הג'יהאד העולמי כיום, ומקצתם מנסים את מזלם ומסתננים לאירופה כדי לקדם פעילות ג'יהאד באופן ישיר או בהקמת תאים רדומים והמתנה ליום פקודה.

מיקומה המרכזי של מרוקו מהווה נקודה אסטרטגית עבור ארגוני הג'יהאד בדרכם לאירופה: הממלכה עצמה אינה ידועה כמוקד ג'יהאדיסטי, ועקב פעילותם של ארגוני הג'יהאד במזרח התיכון ובמזרח אפריקה, היא אינה מצויה באור הזרקורים ותשומת הלב המודיעינית אליה פחותה מאשר זו המתמקדת במדינות אחרות, כגון סומליה ומוזמביק במזרח ואף לוב בצפונה של היבשת. כתוצאה מכך, מיקומה של מרוקו בקצה יבשת אפריקה מהווה את הנתיב השקט של גורמי הג'יהאד לתוך אירופה.

 

הכתוב הוא על דעת המחבר בלבד ואינו משקף בהכרח את עמדת התנועה.