הנשיא האיראני הנבחר, מסעוד פז'שכיאן, נחשב ל"רפורמיסט" וכסמן לשינוי בתדמיתה העולמית של איראן. לאחר מערכת בחירות בה ניצח פז'שכיאן את יריבו השמרני, סעדי ג'לילי – איראן רוצה להראות צד אחר למערב, יותר פתיחות, יותר ידידות. הדבר אף נפל לידיה כפרי בשל, עת ישראל ניצבת בפני אתגר בינלאומי המאיים לבודד אותה בעולם. לכן, מבחינתם של האיראנים זוהי בדיוק ההזדמנות להציג פנים אחרות למערב.
מי אתה מסעוד פז'שכיאן?
מסעוד פז'שכיאן, בן 69, הוא מנתח לב במקצועו ובעבר כיהן כשר הבריאות וכסגן יו"ר הפרלמנט האיראני. לאחר לימודי הרפואה, שירת כרופא במלחמת איראן-עיראק. בהמשך התמחה בכירורגיית לב באוניברסיטה למדעי הרפואה בעיר תבריז, ולאחריה התמנה לנשיא האוניברסיטה.
את הקריירה הפוליטית שלו, החל פז'שכיאן ב-1997, כשהצטרף לממשלתו של מחמד ח'אתמי כסגן שר הבריאות. הוא כיהן כשר הבריאות של איראן בשנים 2001-2005. בהמשך הדרך התמודד שלוש פעמים לנשיאות: הראשונה ב-2013, השנייה ב-2021 אז נפסלה מועמדותו וב-2024 – כאשר נבחר לנשיא.
פז'שכיאן הוא בן לאם ממוצא כורדי ולאב ממוצא אזרי, ודובר אזרית. ייתכן שמוצאו הלא-פרסי הקנה לו יתרון על פני יריבו, סעיד ג'לילי, בעיני ציבור של מיעוטים רבים באיראן אך גם בעיני עלי ח'מינאי, המנהיג העליון של איראן. מדוע?
איראן היא מדינה פנאטית קיצונית, והתדמית הזאת הלכה והתחזקה במערב במהלך השנים. זאת ועוד, מחאות החג'אב ששטפו את המדינה ב-2022 דרדרו את מעמדה הבינלאומי של איראן אף יותר – מה שהקשיח את עמדות המעצמות מולה ואת הסנקציות הכבדות מצידן.
לכן הבין ח'מינאי כי הוא צריך להציג פנים אחרות, שיודעות לדבר עם המערב ולחייך, בזמן שהאיראנים שוקדים על חתירתם לפצצה גרעינית בשקט ותחת הסכם כזה או אחר עם המעצמות העולמיות. גם כך מי שקובע את סדר היום הוא המנהיג העליון, עלי ח'מינאי, ונשיא "רפורמיסט" הוא רק למראית עין.
ההצגה האיראנית: מה עומד מאחורי מינויו של פז'שכיאן?
עם כניסתו לתפקיד שוחח פז'שכיאן עם מנהיגי ארגוני הפרוקסי של איראן, ביניהם אסמאעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שלו הבטיח "את תמיכתה של איראן בעם הפלסטיני עד לשחרורה של ירושלים".
לחסן נסראללה, מזכ"ל חזבאללה, ארגון הפרוקסי הקרוב ביותר, כתב פז'שכיאן: "התמיכה בהתנגדות תימשך בחוזקה.. איראן הייתה ותישאר תומכת בכל ההתנגדות באזור מול הישות הציונית. אני בטוח שתנועות ההתנגדות באזור לא יאפשרו לישות הזו להמשיך בפשעיה נגד העם הפלסטיני".
נראה, אם כך, כי למרות הנשיא חדש, המדיניות האיראנית תישאר בעינה. ההבדל היחידי הוא הטון שבו ייאמרו הדברים. שלא כמו קודמו בתפקיד, אבראהים ראיסי, "התליין מטהרן", שהחזיק בעמדה נחרצת מול המערב, והטיל אימה גם לאור פעילותו האלימה בעבר – פז'שכיאן הוא רופא, היה נשיא אוניברסיטה ולמד ניהול בשווייץ, בריטניה ובארה"ב. נשיא כזה קל יותר לעיכול במערב ודווקא בשל כך יש להיזהר.
הכתרת נשיא "רפורמיסט" מעידה על כוונותיה הצבאיות של איראן – ניצול המצב המדיני הקשה שאליו נקלעה ישראל, תוך התמודדות עם מלחמה רב-זירתית שנכפתה עליה על ידי איראן ושלוחיה. זו הזדמנות שח'מינאי לא יכול לפספס.
עם שליט בובה כמו פז'שכיאן, שקורץ למערב, יוכלו האיראנים להוציא דברים רבים מהמערב, כמו ביטול הסנקציות הכלכליות הכבדות למשל. נוסף על כך תוכל איראן לקדם את ייצוא המהפכה האסלאמית שלה – פעילות שמעולם לא חדלה ממנה – ולחזק את ארגוני הפרוקסי שלה במאבק מול ישראל.
האיראנים רואים את המלחמה הנוכחית של ישראל בזירות השונות ואת דעיכת מעמדה של ארה"ב באזור כשעת כושר להגביר את הפעילות ולהשיג את מטרותיהם, אבל בשקט ובחוכמה, מבלי שהמערב ישים לב. מבחינת ח'מינאי זו הזדמנות פז והנשיא הנבחר פז'שכיאן כבר מיהר להצהיר כי הוא תומך בחידוש הסכם הגרעין עם המערב כדי להביא לביטול הסנקציות הכלכליות על איראן.
מי שמיהר לרמוז כי ה"הצגה" האיראנית בפני המערב לא תעבוד הוא רזא פהלווי, הבן של השאה האיראני שהודח על ידי ח'מינאי, ח'מייני וחבר מרעיהם ב-1979. רזא פהלווי אמר כי בחירתו של מסעוד פז'שכיאן על ידי ח'מינאי לנשיא "לא תוציא את המשטר הזה מהמחלוקות ומקריסתו הבלתי נמנעת". רזא פהלווי אף כינה את פז'שכיאן "סוכנו הראשי" של ח'מינאי. גם רזא פהלווי יודע שמי שבאמת מנהל את ההצגה הזאת הוא המנהיג העליון, עלי ח'מינאי. לכן, מאחורי תפאורה מדינית המותאמת למערב ניצבת למעשה איראן קיצונית שנחושה אף יותר מאשר בעבר לקדם את מטרותיה באזור: הגמוניה אזורית, השגת יכולת גרעינית וחיסולה של מדינת ישראל. אלו הן הפנים האמיתיות של איראן.
מאמר זה פורסם במקור ב-Ynetnews
הכתוב הוא על דעת המחבר בלבד ואינו משקף בהכרח את עמדת התנועה