לאחר שהקיצונים מארגון הטליבאן השתלטו על אפגניסטן באוגוסט 2021, הם הודיעו שהם מקווים להמשיך את יחסיהם הטובים עם שכנותיה: סין, הודו, רוסיה, פקיסטן ומדינות המפרץ. עם זאת, התנאים הקיימים הקשו את המגעים הישירים, וקטר נבחרה כמתווכת הראשית, מה שאִפְשֵׁר לה למלא תפקיד משמעותי בעיצוב המדיניות האזורית של אפגניסטן. מערכת היחסים של קטר עם הטליבאן החלה שנים קודם לכן, כאשר בשנת 2013 אִפְשְׁרָה לו לפתוח נציגות דיפלומטית בדוחא בתמיכת הממשל האמריקאי.
וושינגטון חיפשה מקום ניטרלי לניהול משא ומתן עם הטליבאן לקראת נסיגת הכוחות האמריקאיים מאפגניסטן. היא פתחה את הנציגות הדיפלומטית לאחר שנכשל המו"מ הישיר בין הטליבאן מצד אחד לבין אפגניסטן ונאט"ו מצד שני. בשלב זה, האמריקאים הגיעו למסקנה כי יש צורך בערוץ חלופי ברור. הנציגות בדוחא אִפְשְׁרָה לאמריקאים לעמוד בקשר חשאי עם הטליבאן, תוך המשך תמיכה רשמית בממשלת אפגניסטן. קטר הייתה לכאורה המתווכת בשיחות הללו, אך בפועל היא שימשה פטרונית של הטליבאן. במהלך המו"מ הסכימו האמריקאים לשחרר את חברי הטליבאן הכלואים. בין המשוחררים היה מייסד הטליבאן, מולא עבד אל-ע'ני בראדר, שהפך לראש הנציגות הדיפלומטית של הארגון בקטר.
מדוע הכתיר המערב את קטר כמתווכת מול הטליבאן
על בסיס התמיכה האמריקאית בקטר כמתווכת בשיחות עם הטליבאן, קטר הייתה בעמדה שאִפְשְׁרָה לה לקחת על עצמה תפקיד רחב יותר בעניינים הנוגעים לאפגניסטן. גם לאחר קריסת השיחות בדוחא בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן לשעבר ב־2020, קיבלו מדינות המערב – ובעיקר ארגונים בינלאומיים – את הלגיטימיות של קטר כמתווכת והגורם המקשר עם הטליבאן. בכירי הממשל האמריקאים מזכיר המדינה אנטוני בלינקן ומזכיר ההגנה לויד אוסטין, ושרי החוץ של גרמניה, בריטניה, הולנד ואיטליה, הגיעו בשיירה אווירית לקטר, והדגישו את חשיבותה של המדינה – בהשוואה למדינות אחרות כמו סין, פקיסטן ורוסיה – כמתווכת עם אפגניסטן.
בפברואר 2020 חתמה ארצות הברית על הסכם שלום היסטורי עם הטליבאן, הכולל התחייבות לסגת בהדרגה מאפגניסטן ולהסיר את הסנקציות נגד הארגון. הטליבאן מצידם הסכימו לכבד את זכויות האדם, לא לאפשר פעילות טרור מהאזור שבשליטתם ולפתוח בדיאלוג עם הממשלה האפגנית במטרה למצוא פתרון לאפגניסטן. זמן קצר לאחר מכן, כאשר עבד אל-ע'ני בראדר – ראש הנציגות הדיפלומטית של הטליבאן בקטר – נחת באפגניסטן כדי להיכנס לתפקידו כנשיא החדש מטעם הטליבאן, הוא ירד ממטוס חיל האוויר של אמירות קטר מתוצרת ארצות הברית.
מכיוון שרוב מדינות העולם אינן מכירות רשמית במשטר הטליבאן, ורוב שגרירויות המערב עזבו את אפגניסטן, נדרשה התערבות של צד שלישי, וקטר תפסה את מקומה כמועמדת הטבעית לתפקיד זה. האינטרס העיקרי של קטר בענייני אפגניסטן, כמו גם בעניינים אחרים, קשור בהתבססות מעמדה כמתווכת האזורית. קטר מקדמת את השפעתה האזורית והבינלאומית באמצעות התיווך היוקרתי, שממצב אותה כשחקנית מרכזית בעיני המעצמות והארגונים הבינלאומיים. כך, למשל, תיווכה קטר בין גרמניה לטליבאן במהלך 2024 לצורך החזרת המהגרים האפגנים לאפגניסטן.
עם זאת, חלק מהשחקנים הבינלאומיים רואים את קטר כמי שמעניקה פלטפורמה לקיצוניות של ארגון הטליבאן, שאף משתף פעולה ישירות עם אל־קאעידה ומסייע בטרור הבינלאומי.
האסטרטגיה הקטרית – לחזק את הבעיה, לשווק עצמה כפתרון
המדיניות של קטר מוּנעת בעצם משילוב של אסלאם פוליטי ואג'נדה עסקית. מדיניות זו כוללת הענקת סיוע חומרי, כגון מימון, פרסום חיובי ואפילו חימוש, לגורמים שונים. כך, למשל, תחנת הטלוויזיה הקטרית אל-ג'זירה, שפועלת מדוחא, סיפקה במשך שנים לטליבאן במה לפנות אל העולם. הנציגות הדיפלומטית של הטליבאן בדוחא עברה תהליך מהיר של מיתוג והוצגה כנציגות הלגיטימית של האומה האפגנית – מעין ממשלת צללים מול הממשלה היושבת בקאבול.
דוגמה לקשריה העמוקים של קטר באפגניסטן היא שזמן קצר לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר הייתה רשת אל-ג'זירה של קטר אמצעי תקשורת ההמונים היחיד שהצליח לראיין את החשוד מספר אחת באותה העת, מפקד אל–קאעידה אוסאמה בן לאדן, במחבואו באפגניסטן. לפיכך, מדיניותה של קטר מקדמת את האינטרסים שלה בעקיפין, תוך ניצול הברית ההדוקה שלה עם ארצות הברית.
נראה כי קטר אינה מוטרדת מקשריה עם שחקנים מפוקפקים כמו חמאס, איראן והאחים המוסלמים. למעשה, קשרים כאלה הם שהעלו אותה למעמד של שחקנית המפתח היחידה שיכולה להקל את מצוקת המערב מול אותם אויבים. כך מנצלת קטר את הסכסוכים באזור ואת אתגרי המערב כדי להציע פתרון שמעוצב על ידי האמירות הקטנה והעשירה. האסטרטגיה של קטר מציגה יותר חשיבה עסקית מאשר נחישות אידיאולוגית. עם זאת, הגישה הקטרית אינה גישה עסקית טהורה; היא גם כרוכה בפיתוח התלות של השחקנים המערביים בשירותיה, כך שתוכל להמשיך ולשמש שחקנית מרכזית והכתובת הבלעדית לפתרון בעיות עם הגורמים האנטי־מערביים במזרח התיכון.
מאמר זה פורסם במקור ב־ynet news.