טנק בתנועה על אדמת בור

חדשות לבקרים מופיעים דיווחים בתקשורת המיינסטרים ובתקשורת הממלכתית, וכן בפורומים בין-לאומיים, שלפיהם צה"ל פוגע בכוונה תחילה באזרחים ואף אולי מבצע רצח עם נגד האוכלוסייה בעזה. לא רק שהאשמות אלו הן חסרות כל שחר, אלא אף אפשר להפריכן בקלות יתרה באמצעות המידע, המספרים והעובדות במסד הנתונים "ישראל במלחמה" של תנועת הביטחוניסטים.

חיילי צה"ל בפעולה מצולמים מאחור
כוחות צה"ל ברצועת עזה. באדיבות דובר צה"ל

אמצעי האזהרה של צה"ל

בטרם צה"ל מבצע תקיפות על ערים, מחנות פליטים או יעדים אחרים ברצועת עזה, הוא נוקט צעדים נרחבים כדי להזהיר את תושבי המקום. בין אלו נכללים הפצתן של מפות פינוי, פיזור מהאוויר של עלוני מידע, שליחת מסרונים המוניים, שליחת הודעות קוליות אוטומטיות ואפילו שיחות טלפון אישיות המתריעות על תקיפות קרבות.

מאז תחילתה של המלחמה פיזר צה"ל מהאוויר למעלה מ-9.3 מיליון עלונים, שלח יותר מ-1.55 מיליון מסרונים ולמעלה מ-17 מיליון הודעות קוליות אוטומטיות, וניהל יותר מ-100,000 שיחות טלפון – כולם במטרה להבטיח שאזרחים יוכלו לעבור למקום מבטחים.

יש להדגיש כי האחריות המלאה לפינוי האזרחים מאזורי לחימה היא בידי חמאס – הגוף המושל ברצועת עזה. אולם, חמאס מזניח את חובתו זו ואף מאלץ תחת איומים ואלימות את האוכלוסייה להישאר באזורי סכנה – מעשה שכשלעצמו מהווה פשע מלחמה.

עלון בערבית המציג את האזור המפונה באדום והאזור הבטוח בצהוב
עלוני צה"ל שפוזרו ברחבי רפיח המורה לאזרחים להתפנות לאזורי ביטחון. באדיבות דובר צה"ל

הסיוע ההומניטרי

מבקריה של ישראל טוענים גם כי היא מרעיבה בכוונה תחילה את הפלסטינים בעזה באמצעות סגרים קשים המגבילים באופן חמור את אספקת המזון, התרופות ומצרכים חיוניים נוספים לתוך הרצועה. הם טוענים שצעדים אלו מחמירים את המשבר ההומניטרי, וגורמים לסבל ולתת-תזונה נרחבים בקרב אוכלוסייתה האזרחית של רצועת עזה. אולם, האמת הפוכה לגמרי.

בפועל, צה"ל מקיים שיתוף פעולה הדוק עם ארגונים בלתי ממשלתיים ועם ממשלות בעולם כדי לאפשר את העברתו של הסיוע ההומניטרי לתוך רצועת עזה. מאז תחילתה של המלחמה, ישראל ושותפותיה העבירו למעלה מ-900,000 טונות אספקה דרך היבשה, האוויר והים, הכוללת 720,000 טונות מזון, 73,000 טונות ציוד לבניית מחסות, 49,000 טונות מים, 25,000 טונות של ציוד רפואי ותרופות וכן 36,000 טונות של מצרכים חיוניים נחוצים נוספים.

לדוגמה, צה"ל סיפק לבית החולים שיפא ציוד רפואי, אינקובטורים ומזון לתינוקות. בפברואר סיפק צה"ל למעלה מ-20 מכלי חמצן ומוצרים רפואיים נוספים לבית החולים אל עמל בחאן יונס.

טקטיקת התקיפות הממוקדות

חיל האוויר הישראלי היה הראשון מבין חילות האוויר בעולם לשלב טכנולוגיית מחשבים באמצעי ההפצצה שלו, מה ששיפר באופן משמעותי את דיוקן של התקיפות הממוקדות. עד שנות ה-90 של המאה שעברה מוזערו מחשבים אלו במידה המאפשרת את התקנתם ישירות בתוך הפגזים, והם סללו את הדרך לטכנולוגיית התחמושת המונחית המדויקת (PGM).

מאז שנות ה-90 מרחיב צה"ל השימוש בטכנולוגיה הזו מתוך הרצון לצמצם את הנזק ההיקפי. למשל, במהלך מלחמת המפרץ ב-1991 השתמש הצבא האמריקאי באמצעי לחימה חכמים רק בכ-8% מההתקפות שלו, אולם במבצעים מאוחרים יותר בישראל, כמו מבצע "עופרת יצוקה" ב-2008, כמעט 100% מאמצעי החימוש היו פצצות חכמות.

טכנולוגיות מיוחדות בשירות צה"ל

במלחמה הנוכחית, לא זו בלבד שישראל משתמשת בפצצות חכמות כדי לבצע סיכולים ממוקדים של מחבלים המסתתרים בתוככי אוכלוסייה אזרחית – פשע מלחמה כשלעצמו של חמאס – הרי שהיא אף הטמיעה יכולות מתקדמות נוספות כדי לשפר את דיוק המתקפות של כוחות הקרקע והאוויר שלה.

אחד הפיתוחים של טכנולוגיית התחמושת המונחית המדויקת בשימוש ישראל הוא כוונת אלקטרואופטית חכמה, "פגיון", המבוססת על ראייה ממוחשבת ועל אינטליגנציה מלאכותית כדי להבטיח שכל ירייה תהיה מדויקת, מה שבפועל הופך כל חייל לצלף ומצמצם באופן דרמטי את הסיכון של פגיעות סרק.

טכנולוגיה נוספת המשנה באופן קיצוני את חוקי המשחק היא פצצת המרגמה המונחית "עוקץ פלדה", פרי פיתוחה של אלביט הישראלית. שלא כמו פצמ"רים רגילים הנוטים להיות בלתי מדויקים לרוב, "עוקץ פלדה" מדויקת לרמת המטרים הבודדים. המערכת פועלת על פי נקודות ציון המוזנות לתוכה במקום באמצעות הנחיה אלקטרואופטית, מה שמצמצם באופן ניכר את הנזק ההיקפי ואת הסיכויים לפגיעה באוכלוסייה אזרחית.

פיצוץ מצומצם של עוקץ פלדה
פצמ"ר מונחה "עוקץ פלדה" בפעולה. באדיבות משרד הביטחון

סיכול ממוקד

במהלך המלחמה הנוכחית אירעו מספר אירועים שזכו לתהודה, שבהם ערכה ישראל סיכול ממוקד של מחבלים המתבצרים בתוך בתי ספר, כשהתקשורת העולמית מהדהדת את התעמולה של חמאס שלפיה ישראל תוקפת אף אזרחים רבים בסיכולים הללו.

לדוגמה, ב-10 באוגוסט ביצעה ישראל סיכול ממוקד של מחבלים בבית הספר טבאין ברצועה. על פי דיווחי עיתון הגרדיאן, "לפחות 80 בני אדם נהרגו מתקיפת טילים ישראליים על מתחם בית ספר בעיר עזה, לפי שירות ההגנה האזרחית העזתית". בפועל פעל צה"ל נגד 20 מחבלים, גרם לנזק מינימלי למבנה בית הספר, ואף סיפק תיעוד המראה בבירור כי מספר הנפגעים שדווח אינו סביר בעליל. צה"ל אף פרסם את שמות המחבלים שחיסל בפעולה ואת תמונותיהם.

המתקפה על מתחם בית הספר טבאין היא רק דוגמה אחת לאין ספור ניסיונות תעמולה מצד חמאס ובנות בריתו בניסיון להכתים את תדמיתה של ישראל ולקדם את האסטרטגיה של ארגון הטרור של פגיעה בכמה שיותר אזרחים כדי לייצר לחץ על ישראל מעל הבמה הבין-לאומית.

תמונות המחבלים שחוסלו בתקיפה
מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלמי הפלסטיני שחיסל צה"ל במתקפה על מתחם בית הספר טבאין בעיר עזה. באדיבות דובר צה"ל
צילומי אוויר של מפקדת חמאס
מפקדת חמאס במתחם בית הספר טבאין לפני ואחרי תקיפת צה"ל. באדיבות דובר צה"ל

ישראל מול העולם: פרספקטיבה השוואתית

ההתנהלות של צה"ל אפשרה לו לרשום הצלחות יוצאות מגדר הרגיל בשדה הקרב תוך מזעור הפגיעה באוכלוסייה האזרחית. על פי דיווחי צה"ל חוסלו למעלה מ-14,300 מחבלים. אפילו אם נקבל את המספרים המנופחים ממשרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA), המבוססים על נתונים שסופקו בידי חמאס, הרי שהיקף הפגיעה באוכלוסייה האזרחית היה אמור להיות 24,000 הרוגים, ובמילים אחרות, יחס של כ-1.5 אזרחים על כל מחבל שצה"ל חיסל. לשם השוואה, היחס במלחמת רוסיה-אפגניסטן היה 1:10 ובמלחמת ביאפרה היחס היה 1:15.

כשאנו בוחנים את נתוני כלל ההרוגים בקרב האוכלוסייה האזרחית במלחמת עזה, העומד כעת על כ-26,000 – כולל אזרחים ישראלים – הרי שאפשר לקבוע שהעימות הנוכחי הרבה פחות קטלני לאזרחים לעומת מלחמות אחרות מהעשורים האחרונים. לדוגמה, במלחמה בתימן נהרגו למעלה מ-367,000 אזרחים, ומלחמת האזרחים בסוריה גבתה את חייהם של למעלה מ-617,000 אזרחים, ואילו מלחמת האזרחים בליבריה הותירה יותר מ-200,000 אזרחים מתים.

מאמציו הנרחבים של צה"ל להימנע מפגיעה באוכלוסייה אזרחית עומדים בניגוד חריף לקונפליקטים האחרים הללו, וממחישים את מחויבותו של הצבא הישראלי לצמצם עד כמה שאפשר את הנזקים ההיקפיים, גם בלחימה העזה ביותר.

על מנת לקבל נתונים ומספרים נוספים, להפריך מיתוסים, לקרוא ניתוחים ולצפות בתוכן אינפורמטיבי על המלחמות שישראל נלחמת, בקרו באתר warinisrael.org

מאמר זה פורסם במקור ב-Ynetnews

הכתוב הוא על דעת המחבר בלבד ואינו משקף בהכרח את עמדת התנועה