לרגל 30 שנה להסכמי אוסלו, מחלקת המחקר של הביטחוניסטים מפרסמת אוגדן שכולל סקירות עומק, מחקרים, סקרים וניתוחים של נקודת התפנית ששינתה את ההיסטוריה של מדינת ישראל.

בין היתר, מנותח תהליך קבלת ההחלטות בממשלת רבין שהוביל להסכמים, הליקויים הרב-מימדיים שנבעו מתיקון אופטי של המציאות בעיני הדרג המדיני – רה”מ, שר החוץ פרס, השר ביילין ואחרים – והלהיטות להביא להישג, המשך מדיניות סלילת הכבישים של ממשלת שמיר בהובלת השר שרון שהובילה לזינוק בהיקף המתיישבים, שינויים תפישתיים בציבור כפי שמתבטא בקבוצת מחקר ובסקר דעת קהל בלעדי כלפי ההתיישבות, המתיישבים, יהודה ושומרון והפלסטינים, עדות ממקור ראשון מאדריכל ההסכמים הפלסטיני אבו עלאא’ כפי שלא נחשפה מעולם מיומניו האישיים שהותיר מאחוריו, וההתמודדות הביטחונית של צה”ל ומערכת הביטחון בערים הפלסטיניות על ציר הזמן, מהסכמי אוסלו ב-1993 דרך “חומת מגן” ועד מבצע “בית וגן” ב-2023.

לחצו על קובץ ה-PDF למסמך המלא.

 

מתוך הפרויקט:

הקדמה – מצעד האיוולת של אוסלו / תא”ל במיל’ אמיר אביבי

“אוסלו זה לא רק סיפור של כמות נפגעים והיקפי טרור. אנחנו במו ידינו יצרנו מכונת הסתה משומנת ברמה גלובאלית שמקיימת את כל מאמץ הדה לגיטימציה דרך ה-BDS, ארגונים בינלאומיים, בית המשפט בהאג. רמת האנטישמיות סביב הנושא הפלסטיני משפיעה על כל יהודי העולם. ערביי ישראל מאז הקמת הרשות עוברים תהליך פלסטיניזציה מואץ, ערוץ הכספים האדיר שנפתח בעקבות אוסלו מאפשר לפלסטינים להשתלט באופן שיטתי על יו”ש כולה ולנהל מערך טרור. היקף ההסתה בלימודים ברשות מייצרת דורות של מחבלים פוטנציאליים ומרחיקה כל סיכויי לשלום”

שבר אוסלו ושקר אוסלו: כיצד הדרג המדיני התעלם מכל תמרורי האזהרה בדרך לנובל / אור יששכר

“הדרג המדיני והביטחוני בישראל לקה בתיקון אופטי סדרתי של המציאות לנגד עיניו, והעדיף להסתמך על אמירותיו של ערפאת… אף סימן מעיד לא עצר את ממשלת ישראל בדרך לכפות על עצמה אסון יזום. בתקופה שאחרי הסכמי אוסלו נהרגו ונפצעו בממוצע שנתי בפעולות איבה פי 9.3 ישראלים מאשר בכל השנים מאז קום המדינה ועד אוסלו”

 

סקר מיוחד – הציבור הישראלי במלאת 30 שנה להסכמי אוסלו / מחלקת המחקר

“64% מהישראלים סבורים שהסכמי אוסלו פגעו בביטחון המדינה. רק 11% מהישראלים סבורים שהסכמי אוסלו קירבו בין הפלסטינים לבין הישראלים. 53% מהישראלים סבורים שקיימים פתרונות ביניים שבין “שתי מדינות לשני עמים” ו”מדינה דו לאומית”. 77% מהישראלים סבורים שהפסקת ההסתה נגד ישראל חייבת להיות תנאי מקדים לכל תהליך שלום מול הפלסטינים. רק 11% מהישראלים מוכנים לקבל מצב שבו אזרחים ישראלים ייפגעו בפעולות טרור במהלך ניסיון להגיע להסכם קבע מול הפלסטינים.”

 

 

בדרך לאוסלו – על תהליך קבלת ההחלטות הלאומי / תא”ל במיל’ אורן

“ראש הממשלה לא שיתף את אמ”ן בתהליך המו”מ, ואף מידר אותו. גם כאשר גובש ההסכם, וצה”ל ואמ”ן הציגו את הערכתם על יישום סעיפיו, דעתם לא התקבלה ומבלי לנמק, אלא בעיקר הפיכת משאלות לב הצמרת הישראלית למימוש וחתימת ההסכם.”

תמורות ביחס החברה הישראלית לפלסטינים – מחקר איכותני על קבוצת מיקוד / אל”מ במיל’ רונן איציק

“כיצד החברה הישראלית רואה את השפעותיו של תהליך אוסלו בפרספקטיבה של שלושה עשורים? לתהליך אוסלו הייתה השפעה תודעתית דרמטית ועמוקה על החברה הישראלית, שרובה רואה כיום באחיזה בשטחי יו”ש כצורך ביטחוני מובהק, ובמתיישבים כאוכלוסיה לגיטימית המהווה תשתית חשובה מבחינה ערכית וביטחונית. תפיסה זו מהווה שינוי משמעותי ביחס לעמדות כלפי תהליך שלום עם הפלסטינים בשנות ה-90.”

זכרונותיו של אדריכל ההסכמים הפלסטיני – קטעים בלעדיים מיומנו האישי של אבו עלאא’ / סא”ל במיל’ ברוך ידיד

“אבו עלאא’ התרשם שרבים מן המנהיגים הישראלים “רצו לגזור את הסרט” בסופו של תהליך אוסלו… היה צריך לעזוב את הישראלים והפלסטינים לנהל משא ומתן ישיר ללא תיווך אמריקאי… לדברי ערפאת, זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה שהפלסטינים משנים כיוון”

ההתיישבות וגידול האוכלוסייה היהודית ביהודה ושומרון / רס”ן במיל’ לילך אשתר

“סלילת מערכת תחבורה מיהודה ושומרון למרכזי התעסוקה בארץ, הייתה הגורם המרכזי שאפשר את גידול האוכלוסייה, ומשמש עד היום כגורם המשמעותי ביותר להתפתחות ההגירה החיובית לאזורים אלו. יש אפילו שיאמרו, שהחיבור הפיזי למרכז הארץ של יהודה ושומרון, היה השלב הראשון בחדירה איטית של ההתיישבות ללב הקונצנזוס הישראלי.”

ההתמודדות הביטחונית של ישראל נגד הטרור ביהודה ושומרון לאחר הסכמי אוסלו / ד”ר עומר דוסטרי

“למרות המשך הפיגועים, לא חל שינוי בדפוס-הפעולה של כוחות צה”ל. צה”ל ומערכת הביטחון התקשו להתמודד עם הטרור, ואף להגיע למצב בסיסי שבו יוכלו להיות עם ידם על העליונה מבחינה טקטית ומבצעית, מכיוון שלא הייתה להם נוכחות ואחיזה בשטח. ניתן לצמצם באופן משמעותי את הטרור רק באמצעות מבצע צבאי נרחב, מתמשך ורצוף, המכוון לעומק ולמרכז הכובד של האויב.”