עודכן לאחרונה: 24 בנובמבר 2023

בסרטון שפורסם על ידי ארגון הטרור חזבאללה, נראה נצראללה עובר עם גבו למצלמה, במסגרת ההכנות לנאומו ביום למחרת

ישנן ספקולציות רבות באשר לסיבות לכך שהחזית בין לבנון וישראל, אשר יציבותה מעורערת על ידי ארגון הפרוקסי האיראני – חזבאללה, לא הפכה עדיין לחזית מלחמתית בהיקף מלא, בדומה לרצועת עזה. שאלות עולות באשר לחישובים שעורך חזבאללה סביב הדילמה המעסיקה אותו: האם עליו להיכנס למלחמה באופן מלא, ולעלות שלב אחד מעל למדיניות ההתשה הנוכחית, הכוללת  תקיפות ברמת עצימות נמוכה. לעת עתה, ישראל מעדיפה לרכז את מאמציה המלחמתיים בדרום ולהגיב לכל פרובוקציה או תקיפה מצד חזבאללה. לאור ההפוגה בפעולות הצבאיות בעזה, נראה שחזבאללה עומד אף הוא להפסיק את פעולותיו הצבאיות וכי ישראל תלך בעקבותיו, אולם חזבאללה מאיים לחדש את האש ולהסלים את המצב עוד יותר אם וכאשר תחדש ישראל את המתקפה שלה נגד חמאס. הדבר עלול להוביל להסלמה נוספת לאורך הגבול בין ישראל ללבנון.

מאז ה-7 באוקטובר 2023, ביצע חזבאללה לא פחות מ-555 תקיפות נגד ישראל – ירי רקטות על יישובים, ערים ובסיסים צבאיים; תקיפות באמצעות כטב”מים; ושימוש בטילי נ”ט אשר גבו כבר את חייהם של מספר בני אדם. 8 חיילים וקצינים ישראלים נהרגו כתוצאה מתקיפות חזבאללה ו-45 נפצעו; 2 אזרחים ישראלים נהרגו ו-14 נפצעו. חזבאללה, מצדו, סופר לפחות 85 פעילים שחוסלו, כאשר ישראל מטילה ספק רב באומדן שמרני זה, המסתיר כפי הנראה מספר רב הרבה יותר של מחבלי חזבאללה שנוטרלו.

מאז הטבח שביצע חמאס, מטרותיו של חזבאללה היו להביא לסיומה המוחלט של המלחמה כאשר חמאס שולט עדיין בעזה. הדבר ייחשב לניצחון בעיני הציר בהובלת איראן, ללא קשר למספר הקורבנות ולהרס אשר ייגרם לאוכלוסייה הפלסטינית בעזה. כחלק ממדיניות זו, הארגון מגביר באופן משמעותי את שגרת התקריות לאורך הגבול, הצוברת תאוצה ב-2023.[1] חזבאללה ניסה לתרום להשגת יעד כשאיים על ארה”ב וישראל, שהוא עשוי להרחיב את המלחמה, תוך שהוא מפגין סולידריות עם חמאס ועם הציר בהובלת איראן, זוכה לתמיכה מבית בלבנון, ומנסה להסיח את דעתה של ישראל ממאמציה המלחמתיים בדרום. יום אחד בלבד לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר, החלו חזבאללה,  וארגוני טרור פלסטיניים הפועלים בלבנון (חמאס, הג’יהאד האסלאמי הפלסטיני) לשגר “טפטופים” של פצצות מרגמה ורקטות על היישובים הישראלים ומוצבי צה”ל לאורך הגבול, תוך שהוא שומר על המתקפות מתחת לסף המלחמה המלאה ומנסה כפי הנראה לבחון את מוכנותו של צה”ל לפעול לאורך גבול הצפון. התושבים הונחו להתפנות מבתיהם בקרבת הגבול.

עד כה הגיב צה”ל בתקיפות על חוליות המנסות לשגר טילי נ”ט אל מעבר לגבול, תקיפות ארטילריות על מקורות שיגורי הרקטות ותקיפות אוויריות כנגד תשתיות של חזבאללה בדרום לבנון, וניצב מוכן לפעולה קרקעית באזור, ככל שזו תידרש. נראה כי חזבאללה נכנס למלחמה בצעדים מדודים ועלול להרחיק לכת עד כדי פתיחת חזית שנייה נגד ישראל.

יש לציין כי קיים קשר בין התנהלותו של חזבאללה להנחיות המגיעות מטהראן, כפי שמעידים שני ביקורים של שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, בביירות במהלך המלחמה. עם זאת, גם בקרב גורמים לבנונים התומכים בחזבאללה ובחמאס לא שוררת אחידות דעים באשר למעורבותו האפשרית של חזבאללה במלחמה. פרט לכך, קיימת הבנה ברורה כי מלחמה שכזו תגלוש ללא ספק לאדמתה של לבנון, תוך ערעור המצב בלבנון, שהינו בלתי יציב מלכתחילה.

הסיכוי כי חזבאללה יגרור את לבנון למלחמה עם ישראל מעורר תרעומת מהולה בזהירות בקרב השחקנים הפעילים בזירה הפוליטית בלבנון וכן בקרב האוכלוסייה שאינה שיעית, במדינה המפולגת והמדממת גם כך. חרף תמיכתו של המנהיג הדרוזי, וליד ג’ונבלט, בחזבאללה וקריאתו לכל הפלגים הצבאיים בלבנון להתאחד מאחורי הארגון (24 באוקטובר), נוצר הרושם כי ראש הממשלה הזמני נג’יב מיקאתי (סוני), שר החוץ עבדאללה בו-חביב (נוצרי), סמיר ג’עג’ע (נוצרי) ואחרים, עושים כל שביכולתם על מנת למנוע מלחמה ומצויים תחת לחץ מצד הקהילה הבינלאומית לעשות כן. “לבנון מכירה את מחיר המלחמה”, אמר שר החוץ חביב בריאיון.

חזבאללה גם מעלה את סכום ההימור כאשר הוא נוטל אחריות: בניגוד לנוהג המקובל שלו בשנים האחרונות, חזבאללה נוטל כעת אחריות ישירה על הירי. לאחר הפיגוע בצומת מגידו במרץ 2023, במהלכו חדר מחבל מתאבד דרך הגבול והתפוצץ ליד רכב ישראלי, תוך שהוא גורם לפציעתו של אדם אחד (פיגוע אשר נועד קרוב לוודאי לגרום למספר גדול בהרבה של קורבנות), נטל ארגון אלמוני בשם “זאבי הגליל” את האחריות. הקרדיט על ירי 34 רקטות לשטח ישראל בחודש מרץ ניתן לשלוחה של חמאס בדרום לבנון, בברכתו ובהסכמתו שבשתיקה של חזבאללה. הפעם, לעומת זאת, חזבאללה אינו נרתע מלבחון את מוכנותה של ישראל למלחמה.

החשש מן האפשרות למלחמה רב-זירתית הביא את מקבלי ההחלטות בישראל לצורך להתמודד עם הדילמה הבאה: האם ליזום מכת מנע כנגד חזבאללה, או להמתין עד שארגון הטרור יבצע את הצעד הראשון. בינתיים דווח, כי ארה”ב ביקשה מישראל לבחור לעת עתה באפשרות השנייה ולהתמקד ברצועת עזה, תוך שליחת מסרים ברורים לחזבאללה שלא יתערב ושיחדול מן הפרובוקציות שלו בגבול ישראל-לבנון, כפי שאמר מזכיר ההגנה לויד אוסטין.

כידוע, הנשיא ביידן הזהיר “את כל הצדדים העוינים לישראל” מפני ניצול המצב (“Don’t!”), תוך שהוא מפנה את דבריו באופן מאיים כלפי חזבאללה ואיראן כאחד.

בינתיים מזהירה ישראל את חזבאללה מפני הצטרפות למלחמה. ראש הממשלה נתניהו אמר, ש”אם חזבאללה יחליט להיכנס למלחמה, הוא יתגעגע למלחמת לבנון השנייה. הוא יעשה את טעות חייו. אנחנו נכה בו בעוצמה שהוא לא יכול אפילו לדמיין, והמשמעות לו ולמדינת לבנון היא הרסנית. אבל אנחנו ערוכים לכל תרחיש” (23 באוקטובר). שר הביטחון גלנט אמר, כי חזבאללה “החליט להשתתף בלחימה ומשלם על כך מחירים כבדים. עלינו להיערך בדריכות לכל אפשרות – אני מניח שהאתגרים יהיו יותר גדולים” (21 באוקטובר). במסיבת עיתונאים שהתקיימה לאחרונה, נשאל גלנט מה יהיה הקו האדום של ישראל בלבנון. על כך השיב שר הביטחון: “אם תשמעו שתקפנו בביירות, סימן שחזבאללה חצה את הקו האדום”.

השלבים הבאים

הן ישראל והן איראן שוקלות בזהירות את צעדיהן הבאים בלבנון.

  • עבור ישראל, מדובר בשעת כושר להסיר את הגורם האיראני הבלתי צפוי מן השולחן, תחת המטריה של תמיכה בינלאומית חזקה, ולסלק האיום של חזבאללה. בשלב זה קיימת הבנה רבה בישראל כי ישראל, ובייחוד תושבי הצפון, אינם יכולים לחיות תחת האיום של חזבאללה, בייחוד לאור כישלון אסטרטגיית ההכלה בדרום. הרעיון לפיו ישראל יכולה לאפשר לכוח העילית של חזבאללה “רדואן” לאיים על הישובים לאורך גבול הצפון בדומה לאופן בו החריבו יחידות הנוח’בה של חמאס את היישובים בגבול הדרום, אינו תקף עוד. בנוסף, קיימת אפשרות למינוף התמיכה הבינלאומית רבת הערך בפעולה ישראלית להקמת קואליציה ישראלית-אמריקנית משותפת להצלת לבנון מידי חזבאללה. יש לזכור, כי בהתחשב בהצהרות התוקפניות של ראשי הממסד הפוליטי והביטחוני בישראל, והעובדה כי חזבאללה מהווה כיום כוח פוליטי בולט בלבנון, המלחמה הבאה לא תיראה כמו אף אחת מן המלחמות הקודמות, ולבנון עצמה, וכן נכסיה האסטרטגיים, יהוו מטרות לגיטימיות במלחמה.
  • מבחינתה של איראן, הדילמה האם לאלץ את חזבאללה להתערב היא קריטית. אם איראן תאבד את חזבאללה, היא תאבד את תעודת הביטוח שלה, המרתיעה במידה רבה את ישראל מפני תקיפתה של איראן עצמה ומתקניה הגרעיניים. ישראל יודעת כי במקרה של תקיפה נגד איראן, אין ספק כי חזבאללה יצטרף למלחמה ויגבה מחיר כבד מן העורף הישראלי. תרחיש של אלפי רקטות וטילים מדויקים מומטרים מדי יום על ערי ישראל והתשתיות האסטרטגיות שלה הוא מחיר כבד שישראל מודעת לו היטב. מצד שני, גם איראן יודעת, כי ההבנה הישראלית שלא ניתן להתיר לחזבאללה להישאר מעורב במלחמה, תחייב את איראן עצמה ליזום מתקפת פתע, בטרם ישראל תקדים אותה, וזאת במטרה לפתוח במלחמה בתנאים עדיפים.
  • חזבאללה עצמו מפגין מידה של חוסר רצון להצטרף למלחמה, אם לשפוט על פי שני נאומיו (ב-3 בנובמבר וב-10 בנובמבר 2023) של מזכ”ל ארגון הטרור, חסן נצראללה, אשר עוררו ציפייה רבה. בנאומו הראשון, הרחיק נצראללה את עצמו ואת חזבאללה ממתקפת חמאס בניסיון למצוא תירוצים לצעדיו הבלתי החלטיים, באומרו כי “המתקפה היתה פלסטינית ב-100%” ובלתי-קשורה לחלוטין לכל סוגיה אזורית אחרת.

נצראללה איים, כי “הסלמה נוספת בחזית הלבנונית היא אפשרות ממשית” והדגיש כי חזבאללה הצטרף למאבק ב-8 באוקטובר באמצעות תגובה בעוצמה “אשר לא נראתה מאז 1948” ואשר “ריתקה שליש מן הצבא הישראלי לגבול הצפון”. הוא הוסיף כי “מה שקורה בגבול נראה צנוע, אך הוא חשוב”.

הוא גם הזהיר את ישראל מפני פתיחה במתקפת מנע נגד חזבאללה. “אין מלחמה צודקת יותר מאשר מלחמה נגד ישראל”, הוסיף, והודה ל”ידיים העיראקיות והתימניות” שהצטרפו למלחמה. נצראללה גם הדהד את מילותיו מנהיג איראן חמינאי, באומרו כי ארצות הברית תשלם מחיר עבור תמיכתה בישראל.

בנאומו השני הצליח נצראללה לגרום למספר תמיהות כאשר בירך את “הקדושים שלנו והקדושים שלכם”, מה שהעלה את השאלה האם “הקדושים” של חזבאללה וחמאס אינם נחשבים כלוחמים המתים עבור אותה מטרה. הוא התמקד ב”תחושת הנקם האכזרית של ישראל, שאין לה גבולות מוסריים, אנושיים או אחרים” ואיים כי “החזית הלבנונית היא חזית של סולידריות עם עזה, וכל האפשרויות על השולחן”.

ראוי לציין, כי נאומיו של נצראללה עוררו גל של תגובות ציניות, ביקורת ולעג ברחבי העולם הערבי. ניסיונותיו לתרץ את היעדר הפעולה הנועזת מצד ארגונו, המסרים החלולים והמאמצים הברורים להתחמק ממחויבות למלחמה בהיקף מלא, הביאו לפרסום מאמרים ביקורתיים, מדבקות, כרזות, קריקטורות וממים. חלקם הציגו את נצראללה במדים ישראליים, אחרים ככלב שעשועים של איראן, והצהרתו כי “כל האפשרויות על השולחן” פורשה במכוון כ”מלפפונים” (המילה הערבית ל”אפשרויות”, خيارات, זהה ל”מלפפונים”).

לא ניתן לנתק דברים אלה מן הסדקים המתחילים להתהוות במערך שלוחיה של איראן, כפי שמוכיח חוסר שביעות הרצון הברור של חמאס מן העיכוב בהצטרפותו המלאה של חזבאללה למלחמה. בכיר חמאס, ראזי חאמד, אמר כי ארגונו “מעריך” את המתקפות של חזבאללה על ישראל, אולם ודאי שהוא “מצפה ליותר” מהם. מנהיג חמאס, ח’אלד משעל, אמר במפורש כי על חזבאללה להתערב, והוסיף: “ישנה הזדמנות היסטורית. לא יוצרים היסטוריה עם צעדים מוגבלים וזהירים. … למען האינטרס הגדול יותר, אנו חייבים להיאבק במשותף, מה שיש לנו עד עכשיו אינו מספיק”.

בתגובה, המומחים המזוהים עם חזבאללה והתקשורת הכפישו את משעל בפומבי. העיתונאי סאלם זהראן אמר, כי “משעל יושב בבתי מלון של 7 כוכבים ומצפה לגשם של טילים מלבנון”. אל-מיאדין פרסם מאמר בו נאמר, כי “חזבאללה כבר דיבר באש בשם חמאס. … חזבאללה מעדיף ביקורת כזו מאשר ביקורת על כך שגרר את לבנון למלחמה. … חזבאללה הוא בראש ובראשונה מפלגה לבנונית הפועלת עבור הלבנונים”.

עם זאת, המילה האחרונה לגבי החלטתו של חזבאללה להצטרף למלחמה תהיה של איראן. כפי שהוכיחה מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, לא ניתן להניח שצבר סימנים המצביעים בכיוון אחד יביא לתוצאה ברורה ומוגדרת מראש.

מזכ”ל חזבאללה נפגש עם שר החוץ האיראני עבדוללהיאן

בשלב זה מעוניינת ישראל למקד את האנרגיות שלה בחזית הדרומית, תוך הימנעות מהסלמה בהיקף נרחב ביהודה ושומרון ובערים ובכפרים הערביים בתחומי ישראל. “הפרדה” בין החזיתות הינה אינטרס ישראלי עליון, שמטרתה למנוע תרחישים של התלכדות זירות כפי שאירע בשרשרת האירועים אשר הובילו למבצע “שומר החומות” ב-2021. מצד שני, עדיף לישראל ליזום את העימות הבא בתנאים שלה, מאשר להיגרר לתוכו. ההתפתחויות בימים ובשבועות הקרובים תקבענה את מהלכה של המלחמה בחזית הצפונית והאיראנית.

נספח א’ – הרטוריקה של חזבאללה: סולידריות עם חמאס, הזהרת ישראל

  • בכירי חזבאללה ממשיכים להביע תמיכה בחמאס. הם מציינים שכוחותיהם ממשיכים להיות במצב הכן, מגייסים פעילים לשורותיהם, ומתאמים את פעולותיהם עם משמרות המהפכה האיראניים ועם הארגונים הפלסטיניים.
  • האשם סאפי א-דין, ראש המועצה המבצעת של חזבאללה, אמר בנאום שנשא בעצרת סולידריות עם הפלסטינים ברובע דאחיה בביירות, כי מאבק זה הוא מאבק האומה כולה, ולפיכך על כולם להצטרף אליו ולהגן על ירושלים והמקומות הקדושים. הוא ציין כי נתניהו חייב להבין, שמלחמה זו אינה עבור תושבי עזה “והגדה המערבית” בלבד, וכי האחריות מוטלת על כתפיה של האומה כולה. הוא הוסיף, כי חזבאללה אינו ניטרלי במאבק זה ושהוא מצוי ברמת כוננות ומוכנות גבוהה לכל צורך.
  • בנאום שנשא נעים קאסם, סגן מזכ”ל חזבאללה, בעצרת תמיכה בעם הפלסטיני אשר התקיימה ברובע דאחיה בביירות, הוא הדגיש כי חזבאללה מודע לחלוטין למחויבויותיו. לדבריו, חזבאללה עוקב ללא הרף אחר ההתפתחויות וכי המגעים הסודיים המתנהלים מאחורי הקלעים בין גופים בינלאומיים במטרה להבטיח כי חזבאללה לא יתערב בלחימה אינם משפיעים על הארגון. קאסם גם ציין כי הארגון עוקב אחר תנועותיה של ישראל ויפעל כאשר תגיע העת לעשות זאת.
  • במאמר שהתפרסם בעיתון הלבנוני “אל-אח’באר” על ידי אבראהים אל-אמין, מקורבו של חסן נצראללה, התייחס המחבר למתחים בדרום לבנון וטען כי היוזמה של ישראל לתקוף את המוצבים המוכרים של חזבאללה על הגבול משקפת את המתחים אותם חווה ישראל, ומהווה מסר ברור מצדה כי חזבאללה נושא באחריות ישירה לכל הפעולות המופנות נגדה משטח לבנון. באשר להכרזתו של חזבאללה ב-10 באוקטובר, לפיה המתקפה על מוצבי בירנית ואביבים הינה “תגובה ראשונית” בלבד לפעולותיו של הארגון, הוא ציין כי חזבאללה צפוי לפעול לפי משוואת הסימטריה, המחייבת את הארגון לבצע פעולה צבאית אשר תביא למותם של לפחות שלושה חיילים ישראלים, וכי תגובתה של ישראל לכך עלולה להביא להתרחבות העימות. בהקשר של המלחמה ברצועת עזה, הוא חשף כי הנהגת חמאס בעזה עדכנה את גורמי “ההתנגדות” מחוץ לרצועת עזה, כי הרקטות שלו מסוגלות להעסיק את ישראל במשך זמן רב וכי הוא מוכן ללחימה קרקעית בהיקף נרחב.
  • לדברי פרשנים לבנונים האוהדים את חזבאללה, הארגון נמצא בכוננות גבוהה ומוכן להתערב אם המלחמה ברצועת עזה תתרחב. בנוסף צוין, כי חזבאללה אינו אחראי לפעילות מלחמתית מצד גורמים שאינם לבנונים נגד ישראל.
  • ג’בראן באסיל, מנהיג “הזרם הפטריוטי החופשי” בלבנון, המצוי בקשר הדוק עם חזבאללה, דרש מכוחות הביטחון הלבנוניים לא לאפשר לפלסטינים לירות על ישראל משטח לבנון עקב החשש כי לבנון תיגרר לעימות. הוא הצהיר כי ארגונו תומך בזכותה של “ההתנגדות הפלסטינית” להילחם, אך אינו מעוניין בחזרה לתקופת ה”פתחלנד”, כפי שכינה זאת.
  • חסן פדלאללה, חבר בסיעת חזבאללה בפרלמנט, הצהיר כי המשוואה שנוצרה, לפיה כל תוקפנות תיענה בתוקפנות, עדיין תקפה. הוא אף ציין כי אופן יישומה של המשוואה בשטח “תלוי בהתנגדות ובהנהגתה”. פדלאללה הדגיש כי כל נזק אשר ייגרם לאזרחים לא יעבור ללא תגובה. באשר ל”מבול אל-אקצא”, פדלאללה אמר כי לארגון יש חזון ותוכניות בכל התחומים, וכי אין בכוונתו למסור לישראל מידע אודות פעילויותיו.
  • בתגובה לשליחת נושאות המטוסים האמריקניות לאזור על מנת לסייע לישראל, פרסם חזבאללה הצהרה בה נאמר כי הוא רואה בארה”ב שותפה מלאה ל”תוקפנות הציונית” ולהרג, להרס ולמעשי הטבח כנגד אזרחים חסרי מגן. בהודעה נאמר גם כי חזבאללה או הארגונים הפלסטיניים אינם חוששים משליחתן של נושאות המטוסים וכי הם מוכנים לעימות “עד להשגת הניצחון הסופי והשחרור”. חזבאללה קרא לאומה הערבית והאסלאמית לגנות את ההתערבות האמריקנית ואת שותפיה הבינלאומיים.

נספח ב’ – רשימת תקריות לאורך הגבול (נכון ל-24 בנובמבר)

  • יום לאחר המתקפה הנוראית של חמאס ב-7 באוקטובר, זוהו פרובוקציות מצד פעילי חזבאללה רכובים על אופנועים בקרבת הגדר ליד מטולה. מאוחר יותר ירה חזבאללה מספר פצצות מרגמה לעבר הר דב.
  • בנוסף לפרובוקציות על הגבול, ב-9 באוקטובר חדרו מספר מחבלים מגבול לבנון לאזור הגליל המערבי. חיילי צה”ל, מסוק קרב וכלי טיס הגיעו לזירה וקיימו חילופי אש עם המחבלים. שני מחבלים נהרגו ומחבל נוסף נמלט בחזרה לשטח לבנון. במהלך ההתנגשויות עם המחבלים נהרג קצין צה”ל וחמישה לוחמים נפצעו. הזרוע הצבאית של הג’יהאד האסלאמי הפלסטיני נטלה אחריות. צה”ל הגיב בירי במהלכו נהרגו מספר פעילים של חזבאללה. בתגובה שיגר הארגון פצצות מרגמה לעבר שני מוצבים של צה”ל בצפונה של ישראל, בירנית ואביבים.
  • ב-10 באוקטובר, שוגרו רקטות מאזור אל-קלילה בדרום לבנון לעבר הגליל המערבי. בסך הכל זוהו 15 שיגורים משטח לבנון. בתגובה לשיגורים תקפו טנקים של צה”ל שתי עמדות תצפית של חזבאללה. מספר שעות לאחר שיגור הרקטות פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס הצהרה בה נטלה אחריות על ירי הרקטות.
  • זמן קצר לאחר מכן, שיגר חזבאללה טיל נ”ט לעבר רכב צבאי באזור אביבים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה תקף מסוק קרב עמדת תצפית של חזבאללה.
  • ב-11 באוקטובר זוהה שוב ירי נ”ט משטח לבנון לעבר מוצב צבאי בקרבת ערב אל-עראמשה שעל גבול לבנון. צה”ל הגיב בירי ארטילרי לעבר אזורים שונים בגבול לבנון-ישראל.
  • על רקע האירועים הודיעו כוחות יוניפי”ל על הגברת הסיורים בתאום עם צבא לבנון, במטרה למנוע ירי רקטות.
  • ב-13 באוקטובר, אירע פיצוץ על גדר הגבול ליד קיבוץ חניתה. לגדר נגרם נזק קל. לאחר שנשללה האפשרות של חדירה לקיבוץ, ירו כוחות צה”ל אש ארטילרית לעבר לבנון. חזבאללה פרסם הצהרה בה נאמר, כי בתגובה תקפו פעיליו מספר מוצבים ישראלים. בתגובה תקף כטב”ם של צה”ל יעדי חזבאללה בלבנון.
  • צבא לבנון אמר, כי נורה טיל מישראל אשר פגע ברכב אזרחי השייך לצוות של עיתונאים וכי צלם העיתונות עצאם עבדאללה נהרג וחמישה נוספים נפצעו. הרג העיתונאי ופציעתם של העיתונאים האחרים גרר תגובות נזעמות. נג’יב מיקאתי, ראש ממשלת המעבר בלבנון, אמר כי זהו סימן מחפיר נוסף להתנהלותו של “האויב הישראלי”, הממשיך בתוקפנותו כלפי שטחה של לבנון. חזבאללה פרסם הצהרה בה גינה את “הפשע המחריד” וציין כי כל נזק אשר יגרם לביטחונו של העם הלבנוני ומדינת לבנון לא יעבור ללא תגובה ועונש הולם.
  • בלילה שבין 14-13 באוקטובר דווח כי זוהתה חדירה של כלי טיס בלתי מזוהים ליד העיר שפרעם. בנוסף נורתה אש לעבר מטוס ללא טייס של צה”ל, אשר ניזוק. בתגובה תקף צה”ל יעדי חזבאללה בלבנון. בבוקר המחרת זיהה סיור של צה”ל חוליית מחבלים אשר ניסתה לחדור לשטח ישראל מלבנון. כלי טיס של צה”ל תקף את החולייה וחיסל מספר מחבלים. הזרוע הצבאית של חמאס הצהירה כי היתה זו יחידה של כוחות הנוח’בה (יחידת הקומנדו הקרקעית של חמאס) אשר פעיליה פוצצו קטע מגדר הגבול בין לבנון וישראל, גרמו נזק לאמצעי התצפית וחדרו לשטח ישאל בסמוך למושב מרגליות. לטענתה נגרמו אבידות לכוחות צה”ל. במהלך חילופי האש ביצע צה”ל תקיפה אווירית כנגד חוליית המחבלים ושלושה מחבריה נהרגו.
  • עלי ברכה, האחראי על יחסי החוץ של חמאס, הצהיר כי הפעולות אשר בוצעו על ידי חמאס בלבנון באו בתגובה לקריאתו של מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד דף, במטרה למנוע מישראל לבודד את רצועת עזה. הוא ציין כי אם ישראל תנסה לבצע תמרון קרקעי ברצועה, המלחמה תתרחב אף יותר, מכיוון שבעלי בריתה של “ההתנגדות” לא יותירו אותה לבד כמטרה קלה עבור ישראל והממשל האמריקני. הוא ציין גם את קיומו של חמ”ל משותף לכוחות ההתנגדות, הפועל מאז 2021, אך לא פירט את מיקומו.
  • מאוחר יותר שוגרו כשלושים פצצות מרגמה לעבר שטח ישראל באזור הר דב, אשר חלקן נחתו בשטח ישראל. צה”ל הגיב בתקיפת מקורות הירי. חזבאללה נטל אחריות על הירי. בזמן התקיפות זוהתה חוליית מחבלים אשר עמדה לירות טיל נ”ט לעבור ישראל. החולייה הותקפה על ידי כלי טיס.
  • ב-15 באוקטובר, נורה טיל נ”ט לעבר מושב שתולה שבקרבת גבול לבנון. אדם אחד נהרג ושלושה נפצעו. בתגובה תקף צה”ל את מקורות הירי באש ארטילרית. בתגובה נורה טיל נ”ט נוסף לעבר מוצב של צה”ל על גבול לבנון. חזבאללה הכריז כי כחלק מן התגובה להריגתו של העיתונאי עצאם עבדאללה ופציעתם של עיתונאים נוספים, בנוסף לנזק שנגרם לבית בחוות שבעא ומותם של שני אזרחים, ירו אנשיו טילי נ”ט לעבר בסיס של צה”ל באזור שתולה. בהצהרה נוספת הכריז חזבאללה כי לוחמי הארגון ירו טילי נ”ט לעבר טנק מרכבה של צה”ל במוצב נורית, אשר גרם לנפגעים.
  • ב-17 באוקטובר, יורט כטב”ם תקיפה שחצה את הגבול לישראל.
  • ב-19 באוקטובר, שוגרו כ-30 רקטות משטח לבנון לעבר ישראל, מתוכן 3 נחתו בעיר קריית שמונה וגרמו לפציעתם של שלושה, ביניהם ילדה בת 5. טיל נ”ט שוגר לעבר חיילים ישראלים.
  • ב-20 באוקטובר, שגורו כ-20 רקטות משטח לבנון לעבר ישראל ויורט כטב”ם תקיפה שחדר לישראל משטח לבנון. צה”ל הגיב על תקיפה זו ועל ירי מרגמות באזור הר דב שברמת הגולן בירי ארטילרי.
  • התקיפות של חזבאללה נמשכו במהלך הימים הבאים באופן ספורדי יותר. ב-21 באוקטובר נורו פצצות מרגמה לאזור הר דב וטיל נ”ט לעבר שטח ישראל. צה”ל הגיב בתקיפת יעדי חזבאללה בכפר יארון וחיסול היורים. ב-22 באוקטובר, שיגר חזבאללה טיל נ”ט נוסף לשטח ישראל באזור ציפורן, וצה”ל הגיב בתקיפת מוצבים של חזבאללה. ב-23 באוקטובר, יירט צה”ל כטב”ם תקיפה אשר חדר מלבנון לאזור הגליל.
  • ב-24 באוקטובר, תקף כטב”ם שתי חוליות מחבלים אשר ירו פצצות מרגמה וטילי נ”ט לעבר מוצבי צה”ל בנטועה ובאלקוש שעל גבול לבנון. בנוסף פגעו כוחות צה”ל בחוליה נוספת בשטח לבנון אשר ניסתה לשגר טילי נ”ט לשטח ישראל בקרבת קיבוץ יפתח.
  • ב-25 באוקטובר, ניסתה חוליית מחבלים לשגר טילי נ”ט משטח לבנון לעבר שטח ישראל באזור הר דב. ב-26 באוקטובר, בעקבות אירועי הימים הקודמים, הופעלו אזעקות באזורים שונים באזור הצפון.
  • ב-28 באוקטובר, תקפו מטוסי קרב של צה”ל מספר אתרים צבאיים של חזבאללה בתגובה לתקיפות משטח לבנון. בפעולה זו נהרסו תשתיות טרור, ביניהן מתחם צבאי ועמדות תצפית של חזבאללה.
  • ב-29 באוקטובר, ניסתה חוליית מחבלים לשגר טילי נ”ט מגבול לבנון לעבר ישראל וחוליה נוספת התקרבה לגבול ישראל במטרה לפגוע באזרחים. כטב”ם של צה”ל חיסל מחבל אשר הפעיל כטב”ם לעבר שטח ישראל. איומים אלה נוטרלו באופן אפקטיבי על יד צה”ל.
  • ב-30 באוקטובר, תקפו מחבלים בלבנון מספר מוצבים של צה”ל לאורך הגבול. למחרת תקפו מטוסי קרב של צה”ל תשתית של חזבאללה בלבנון והשמידו מאגרי נשק, מוצבים ואתרים אשר שימשו את הארגון.
  • ב-1 בנובמבר, תקפו כוחות צה”ל חוליית טרור אשר תכננה לשגר טילי נ”ט מלבנון לעבר ישראל, באזור מיס-אל-ג’בל. במקביל נוטרלה חוליית מחבלים נוספת. צה”ל גם הרס משגרים אשר שימשו לתקיפות קודמות באזור יפתח.
  • ב-2 בנובמבר, בעקבות ירי רקטות מסיבי מצד חזבאללה, יצא חיל האוויר הישראלי למתקפת הנגד המשמעותית ביותר שלו במטרה למנוע תקיפות כנגד אזרחים ישראלים.
  • ב-3 בנובמבר נפצע חייל צה”ל באורח בינוני ואיש מילואים מפצע קל מתקיפה של כלי טיס בלתי מאויש על מוצב של צה”ל באזור הר דב.
  • חזבאללה העצים את תקיפותיו ב-4 וב-5 בנובמבר והרחיב אותן לעבר יעדים אזרחיים חדשים בתחומי ישראל, ובעקבות זאת הופעלו אזעקות ביישובי הצפון.
  • ב-6 וב-7 לנובמבר המשיך חזבאללה בתקיפה והרחיב את היקפה באמצעות שיגור מאות טילים לעבר יישובים בישראל, ביניהם גם ישובים ערביים.
  • ב-9 בנובמבר ירו מחבלים על מוצב של צה”ל במטולה וחזבאללה שיגר פצצות מרגמה וטילי נ”ט לעבר ישראל. צה”ל הגיב בתקיפת המשגר ממנו נורו הרקטות.
  • בין 10 ו-12 בנובמבר הרחיב חזבאללה את תקיפות הטילים שלו לעבר יישובים נוספים בצפון, תוך שהוא מסכן למעלה ממיליון ישראלים, ביניהם יהודים, מוסלמים ונוצרים.
  • ב-13 בנובמבר שוגרו 18 טילים נגד מטוסים מלבנון לעבר היישוב אל-עראמשה שבגליל העליון, בו מתגוררים בדואים ישראלים. צה”ל הגיב באש ארטילרית לעבר מקורות הירי.
  • בין 14 ל-17 בנובמבר פגעו מטוסי קרב של צה”ל בתשתיות של חזבאללה בלבנון, ביניהן משגרי טילים. בנוסף פגע טנק של צה”ל בחוליית מחבלים אשר שיגרה טילי נ”ט משטח לבנון.
  • ב-18 בנובמבר, בוצעו מספר תקיפות מלבנון לעבר כוחות צה”ל וזוהתה חדירה של כלי טיס עוינים. בתגובה פגעו טנקים וכלי טיס של צה”ל בעמדות תצפית של חזבאללה. ב-19 בנובמבר שוגרו מיירטים לעבר כלי טיס עוין על מנת להגן על אזרחי ישראל.
  • ב-20 בנובמבר, אישר צה”ל כי אירעו פגיעות מכלי טיס עוינים. ב-22 בנובמבר הרס צה”ל יעדי טרור אשר שימשו את חזבאללה באמצעות כלי טיס ואש ארטילרית אשר כוונה נגד חוליית מחבלים ותשתיות צבאיות של חזבאללה.

[1] ראהIDSF Research Department, “Hezbollah: On the Brink of Eruption?” August 2023, https://idsf.org.il/en/papers/hezbollah-eruption-eruption/