בפרק הקודם סקר סא”ל (מיל’) ברוך ידיד מגוון סיבות להתפוררות הרשות הפלסטינית, שעיקרן קשורות במחאה אזרחית-חברתית ברחוב הפלסטיני, במאבקים פנים-פת”חיים ועליית חמא”ס, ובאובדן השליטה הביטחונית על אזורים נרחבים. ההמלצה לישראל הייתה לתחזק את הרשות כמסגרת אך לא לחזק את הנהגתה הבעייתית, הסובלת מחולשה בלתי ניתנת לריפוי ומחויבת למאבק בישראל, על ידי מחוות מדיניות בלתי הפיכות.

הפרק הנוכחי, השני בסדרה מתוך שלושה, סוקר את נסיגת פת”ח ברחוב הפלסטיני אל מול נסיקת חמא”ס, בפרט סביב אירועי “שומר החומות”, שסיפקו לחמא”ס הזדמנות להפגנת שרירים כדי לזכות בלבבות הרחוב הפלסטיני בהיעדר בחירות – “אם לא דרך הקלפי, אז דרך ירושלים”, לדברי בכיר חמא”ס מחמד ד’ף, והמאבקים הפנימיים בתוך פת”ח הכוללים חיסול חשבונות, הקלטות מביכות וישיבות סוערות על עתיד הרשות הפלסטינית בהנהגת הרשות ומול הירדנים והמצרים.

הכותב הוא סא”ל (מיל’) ברוך ידיד, לשעבר מפקד ויועץ במנהל האזרחי ובמתפ”ש, פרשן בערוץ 14, דובר ערבית ומתבסס בכתביו על ניסיונו הרב בזירה הפלסטינית, כולל קשר שוטף עם גורמים בשטח ובכירים פלסטינים.

גורם במנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית מעיד על סימן מעניין לרחשי הרחוב המעידים על עליית חמא”ס וחולשת הרשות – ארבע לוויות שהתקיימו בשנה האחרונה: “ארבע הלוויות חשפו את כוחה של חמא”ס ואת חולשת הרשות”, אומר לנו אותו גורם פלסטיני, “הלווייתו של עומר ברגות’י, בכיר חמא”ס מהכפר כובאר ברמאללה, שהייתה האירוע הגדול ביותר בשנים האחרונות שבו התגלה כוחה של חמא”ס; הלווייתו של ניזאר בנאת, הפעיל הפוליטי שמת בחקירת מנגנוני הביטחון בחברון שסחפה את הרחוב הפלסטיני נגד הרשות; הלווייתו של וצפי קבהא בג’נין, מי שהיה שר האסירים בחמא”ס ושבמהלכה אפשר היה לראות פעילי פת”ח רעולי פנים שהשתתפו באירוע; וכן הלווייתו של ג׳מיל כיאל בשכם, שבעקבותיה דרשו קצינים במנגנוני הביטחון לערוך בדק בית ולבחון את ההנחיות נגד פעילות חמא”ס”.

לצד זה, יש לציין את מעצרן של חוליות חמא”ס ברמאללה, מעצרם של מאות אנשי חמא”ס באוניברסיטאות ברחבי יו”ש לריסון אירועי יום השנה של חמא”ס בדצמבר 2022 ומעצרו המתמשך של מצעב שתייה בשכם בספטמבר 2022 על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות, מה שיכול להעיד גם על יכולותיה של הרשות לאכוף את שלטונה באזורים מסוימים, בעיקר ברמאללה וסביבתה ולא בשכם ובג’נין.

אירועי שומר החומות – קרבות ירושה בפת”ח, חמא”ס מרים את ראשו

 פת”ח – קרבות על הירושה האבודה וביטול הבחירות

תחת אבו מאזן הפכה הוועדה המרכזית של פת”ח לבית מטבחיים”, אמר לנו בכיר בפת”ח. “סילוקו של דחלאן, הדחתו של נאצר קדוה והקיפוח של מרואן ברגות’י – חברי הוועדה מעידים על זה”. הוא מבהיר את דבריו: “קודם היה זה תפקיד ראש הממשלה הפלסטיני, שכל מי שקיבל אותו על עצמו אבל לא בא מתוך שורות פת”ח, חוסל פוליטית וסולק. כך מצאו את עצמם סלאם פיאד וראמי חמדאללה מודחים ע”י בכירי פת”ח, קורבנות למזימותיהם של בכירי הוועדה המרכזית…”

אחד הביטויים המשמעותיים וה”עדכניים” למגמת ההתפרקות של פת”ח נמצא בתחילת שנת 2021 כאשר הכריז אבו מאזן על הבחירות, לאחר שהכרזה קודמת מ-2019 התפוגגה.

לקראת קיום הבחירות התברר עד כמה הפלסטינים מפולגים. לצד התביעות המשמעותיות מצד חמא”ס, נאלץ אבו מאזן להתמודד גם עם התפרקות פת”ח לקבוצות יריבות. רבים ראו כדבר צפוי את רשימת המועמדים הנפרדת של מחנה מחמד דחלאן אבל קיוו שבכיר פת”ח הכלוא בישראל, מרואן ברגות’י, יקבל את דין התנועה.

הרש”פ השקיעה מאמצים רבים כדי לשכנע את ברע’ות’י, המרצה מאסר עולם בכלא הישראלי, שלא להריץ רשימה נפרדת אולם אלו כשלו ואפילו נסיעתו של חסין א שיח’, באישור ישראלי, לכלא הדרים לדבר על ליבו של ברע’ות’י לא הביאה לתוצאה המיוחלת וזה הקים רשימה נפרדת.

כאילו לא די בכך, שחקן נוסף הצטרף למרוץ והקים רשימה נפרדת בניגוד להנחיות ההנהגה: נאצר קדוה, בן אחיו של יאסר ערפאת, יצא גם הוא ברשימה נפרדת ואף כרת ברית פוליטית עם מרואן ברגות’י.

אבו מאזן, בצר לו, ביטל את הבחירות, לא לפני ששמע הערכות קודרות מצד מנגנוני המודיעין שלו וגם מצד המצרים, הירדנים והאמריקאים. זה היה אחד הגורמים המשמעותיים להחלטתה של חמא”ס, שבחרה בדיוק את הנהגתה החדשה, לשגר רקטות על ירושלים, מהלך שהוביל למבצע “שומר החומות”.

אירועי “שומר החומות” – הזדמנות לחמא”ס להפגין שרירים מול הרשות הנחלשת

כבר באמצע אפריל 2021, לקראת דחיית הבחירות לרשות הפלסטינית, אפשר היה להבין שירי הרקטות מעזה לישראל (אפריל) הוא איתות לכך שמזרח ירושלים תהפוך לזירת ההתשה הבאה בין ישראל לחמא”ס. בקהילה הבינלאומית נפוץ הרושם השגוי ש”שומר החומות” נבע בראש ובראשונה מהעילה שבחרו להציג בחמא”ס, מצעד הדגלים השנתי של יהודים הנושאים דגלי ישראל ברחבי ירושלים ביום ירושלים, אירוע שחוזר על עצמו מדי שנה בשנים האחרונות, או הוראת בית משפט ישראלי למשפחות פלסטיניות להתפנות מבתים בבעלות יהודית בשכונת שיח’ ג’ראח’. אבל הסיפור הכולל עמוק יותר, ונוגע בעיקרו להתגוששות ענקים בין פת”ח לחמא”ס במאמץ לזכות בלבבות הרחוב הפלסטיני.

למעשה, בפברואר אותה שנה (כזכור, אירועי שומר החומות פרצו במאי) נערכו הבחירות בכל חמשת מחוזות הבחירה של חמא”ס – חו”ל, אסירים, עזה והלשכה המדינית הכללית – מלבד יו”ש. יחיא סינוואר נזקק לארבעה סבבים מתישים, אבל לבסוף נבחר. הנהגת חמא”ס החדשה שנבחרה עשתה חישוב פשוט, במילותיו של בכיר חמא”ס ומפקד הזרוע הצבאית מחמד ד’ף: “אם לא ניכנס דרך הקלפי, אז דרך ירושלים”. לאור היעדר הסדרה מול ישראל ברצועת עזה, וביטול הבחירות ביו”ש על ידי אבו מאזן ופת”ח, מה שיחסום את דרכה של חמא”ס להשתלט על יו”ש בנוסף לרצועה, ערכה חמא”ס הערכת מצב מחושבת, וניצחה בה: סוגיית המקומות הקדושים וירושלים תסלול את דרכה של חמא”ס אל השלטון.

החל מאפריל קרא חמא”ס לפעיליו ולתושבי מזרח ירושלים להגביר את נוכחותם בעיר ובמסגד אל אקצא ואף לקיים תפילות מול מחסומי המשטרה, כדי להביא לנוכחות המונית לקראת יום 28 ברמדאן, המקביל לתאריך 9 במאי, שבו יחול “יום ירושלים”.

בתאריך זה מציינים המוסלמים את “ליל אל קאדר”, הלילה הרגיש ביותר ברמדאן, בעל משמעות דתית עמוקה, שבו, ע”פ האמונה האסלאמית, הוריד המלאך גבריאל את הקוראן ובו נפתחים שערי השמיים לתפילות. חמא”ס תיארה את המועד הרגיש כ”רגע מכריע במאבק מול המתנחלים והכיבוש בירושלים”.

ח’אלד משעל, שנבחר לעמוד בראשות הנהגת חו”ל של חמא”ס, אמר בריאיון: “אנו עומדים בפני קרב גדול מול הניסיונות לייהד ולשלוט בירושלים ולחלק את מסגד אל אקצא ויום ה 9 במאי הוא רגע מכריע במהלכה של האינתיפאדה בעיר”.

“אין לנו עתיד או מדינה או הגדרה עצמית ללא ירושלים”, אמר מנהיג חמא”ס והוסיף: “ישראל טעתה בשנת 2017 כאשר הציבה שערים אלקטרוניים והיא תיכשל גם בתוכניות הכיבוש בשער שכם (באב אל עמוד). האויב הופתע מאנשי ירושלים שקמו כדי לסכל את תוכניות ייהוד העיר, ועלינו להפוך את העיר למרכז הסכסוך ולזירה לאחדות לאומית”.

חמא”ס קראה להקים ועדות הגנה ליליות בשכונות מזרח העיר ולמנוע כניסת “מתנחלים יהודים” לתחומיהם. גם שיח’ עכרמה צברי, ראש המועצה המוסלמית העליונה, שתנועותיו הוגבלו ע”י משטרת ירושלים, קרא להקמת ועדות הגנה ברחבי מזרח העיר.

ירי הרקטות לישראל (אפריל) נועד בעיני חמא”ס להעביר מסר גם לרשות הפלסטינית שלפיו, אם ידחה אבו מאזן את הבחירות, תפעל חמא”ס לזעזע את היציבות בשטחי הרשות ע”י יצירת תסיסה דתית בירושלים. בהתייחסו לבחירות אמר משעל כי חמא”ס מעוניינת לקיים בחירות בכל האזורים, כולל בירושלים, ולפיכך אין הצדקה לסגת מהתביעה לקיימן אלא לחפש מוצא אחר מהסירוב הישראלי לאשר את הבחירות בירושלים.

בכירי חמא”ס הבהירו כי נטייתם של הרשות ופת”ח לדחות את הבחירות איננה מקובלת וגם סוגיית הקלפיות במזרח העיר איננה אלא תירוץ ונקודת מוצא שמחפש אבו מאזן מהמשבר בפת”ח, דבר שבאופן בלתי צפוי חיזק את העמדה הישראלית. “אנו מבקשים להיות שותפים למאבקים הפוליטיים והבחירות לא צריכות להיות תלויות באוויר”, אמר משעל. “סידור הבית הפלסטיני הוא תנאי לחיזוק ההתנגדות נגד הכיבוש ולבנייה מחדש של הפרויקט הלאומי על יסודות חדשים”.

בחמא”ס היו מרוצים מהמצב שאליו נקלעה פת”ח והוסיפו כי מאבקם לצד הירושלמים משפר את תדמיתם ברחוב הפלסטיני וכי נכונותם לעימות מול ישראל תביא לניצחונם על חשבון פת”ח והרשות הפלסטינית. “זהו ניצחון שגם המודיעין בתל אביב מבין כי הוא צפוי להשפיע על האינטרסים הביטחוניים והפוליטיים של ישראל ומהווה תוצאה גרועה לישראל”, כתבו פרשנים מטעמה של חמא”ס.

העיתון “אל אח’באר” הלבנוני, בעל מקורות בחמא”ס, דיווח כי התקיימו מגעים בין מצרים לאו”ם במטרה “להכיל את המצב”, אולם בו בזמן דחתה חמא”ס את הרגיעה כל עוד תמשיך ישראל במדיניותה בירושלים והתחייבה “למנוע מהמתנחלים להסתער על אל אקצא”.

לפיכך, חמא”ס הראתה רצון בולט להתכתש עם ישראל ולהפגין שרירים תוך גריפת רווח כפול: חיזוק מעמדה ברחוב הפלסטיני כמגינת המקומות הקדושים והלוחמת בחזית מול ישראל, הן על חשבון הרשות הנחלשת והן על חשבון כוחות הביטחון הישראליים שנאלצו להתמודד עם הפרות סדר בהיקף נרחב ובמספר זירות במקביל. גורמים בחמא”ס אף הופתעו מאוזלת ידה של הרשות ומהצלחתם שלהם בשטח, ולא העריכו את עוצמת התמיכה והנוכחות שלהם ברחוב.

מתחים בפת”ח: חיסול יריבים, מאבקים פנימיים על ירושת אבו מאזן, דיונים עם הירדנים והמצרים

כל האמצעים כשרים: חיסול יריבים בפת”ח

פרשת תופיק טיראוי – תיק “חיסול ערפאת”

האשמות ברצח יאסר ערפאת, הדלפת פייק ניוז, שימוש במנגנוני המודיעין לחיסול חשבונות פוליטיים, חשיפת פרשיות מין ומעילות בכספים – כל אלו הם אמצעים כשרים במסגרת הסכסוכים הפנימיים בפת”ח בשנים האחרונות.

תופיק טיראוי, בכיר פת”ח ובעבר ראש המודיעין הכללי, הכחיש דברים שיוחסו לו בדבר מסקנות בתיק “רצח יאסר ערפאת” שהוא ממונה עליו מאז שנת 2016. טראוי הבהיר כי דברים שהופצו ברשתות ואשר מייחסים לו אמירות לגבי זהות רוצחו של ערפאת אינם נכונים והדגיש כי “החקירה נמשכת והתוצאות יוצגו בקרוב לוועדה המרכזית של  פת”ח ולאבו מאזן”.

חקירת נסיבות מותו של ערפאת הפכה כבר לפני מספר שנים לאמצעי לחיסול פוליטי בצמרת הפלסטינית. לפני עשר שנים הקים אבו מאזן את ועדת החקירה לרצח יאסר ערפאת לאחר שנפוצו טענות ושמועות בדבר מעורבות של גורמים ישראלים ופלסטינים במותו.

אבל בפת”ח לא המתינו עד אשר תתברר זהותו של מי שעומד מאחורי חרושת השמועות בעניין רצח ערפאת, ומקורות בארגון אמרו כי גברו הסיכויים להדחתו של טראוי מהוועדה המרכזית של פת”ח, לאחר שעלה על הכוונת של מקורבי אבו מאזן, בהם חסין א שיח’, השר הפלסטיני לעניינים אזרחיים ומזכיר הוועד הפועל של אש”פ, ושל לואא (אלוף) מאג’ד פרג’, ראש המודיעין הפלסטיני.

המתיחות בין בכירי  פת”ח מגיעה לאחר שבאחרונה נחשפו הקלטות שבהן נשמע טיראוי אומר דברים קשים מאוד נגד חסין א שיח’, הנחשב לאדם הקרוב ביותר לאבו מאזן שעומד בראש פת”ח. טיראוי נשמע אומר כי א שיח’ מעורב בפרשיות שחיתות כלכלית ומוסרית, שמהן חולץ תמורת תשלום דמי שתיקה בסיוע חברו, פרג’, והוסיף כי א שיח’ גבה כספים תמורת מתן היתרי כניסה לישראל לאנשי עסקים פלסטינים.

נגד טיראוי עומדים גם דברים קשים שאמר נגד ג’בריל רג’וב ומחמוד אל עלול, סגנו של אבו מאזן בפת”ח, ובין השאר טוענים נגדו יריביו כי האשים את רג’וב בשקרים ובכך שהוא נתון לקנוניה פנימית בפת”ח ומבקש להסתיר אותה. טיראוי טען נגד רג’וב כי בעצמו האשים את פרג’ בכך שהוא סוכן בריטי שקיבל שכר של 3,000 ליש”ט מדי חודש בעבר. בוועדה המרכזית יש שמייחסים לטיראוי עצמו את ההדלפות בעניין רצח ערפאת, שאותן הכחיש כעבור זמן קצר, ורואים בדבריו רמז ואיום כלפי אבו מאזן בעצמו.

טיראוי היה מקורב מאוד ליאסר ערפאת אבל מאז נבחר אבו מאזן ליו”ר הרשות הפלסטינית ופת”ח, הוא הורחק ממעגל מקבלי ההחלטות בהנהגה הפלסטינית ובאחרונה אף סולק מתפקידו כראש מועצת הנאמנים של האקדמיה הצבאית ביריחו, “אל אסתקלאל” (העצמאות).

גורמים פלסטינים אומרים כי מדובר במכה קשה לטיראוי, שכן ההכנסות הנלוות לתפקידו כנשיא מועצת האקדמיה הצבאית עומדות על יותר מ-250 אלף שקלים בחודש. גורמים פלסטינים, בכירי פת”ח כנראה, אפילו הדליפו “דו”ח סודי” לאתר תקשורת סעודי ובו הם חושפים מעילות בכספי האקדמיה הצבאית, מינויים של מקורבים ורכישת נדל”ן בכספי האקדמיה.

מנגד, מפיצים בחודשים האחרונים מתנגדיו של מחנה אבו מאזן בפת”ח טענות למעשים חמורים שבהם מעורבים מקורבי היו”ר הפלסטיני, לרבות מידע על רומנים לוהטים בירדן, תשלום דמי שתיקה ואפילו עדויות, כביכול, למעשי אונס.

פרשת חסין א שיח’: “הנסיך” מחפש להיפטר מאבו מאזן

בעוד הרשות הפלסטינית נאבקת במישור המדיני מול ישראל ומתמודדת עם שורת אתגרים קשים מבית, דווקא חסין א שיח’, מקורבו של אבו מאזן, מי שקודם על ידו לתפקיד מזכ”ל הוועד הפועל של אש”פ ועקף רבים, יוצא נגדו.

קרבות הירושה נחשפו באחרונה במלוא עוצמתם בהקלטות הנדירות שפרסמה סוכנות הידיעות “שהאב”, שמקורבת לחמא”ס, ובהן נשמע א שיח’, אחד המועמדים לרשת את אבו מאזן – שאף שהוא מכחיש זאת בפני מקורביו, יקשה עליו לשכנע כי ידו לא הייתה במעל – כשהוא משתלח במנהיג הפלסטיני ומאשים אותו באנרכיה שאנו סוקרים כאן, ואף מטיח לעברו קללות גסות.

ההקלטות חושפות מערכת יחסים מורכבת וקשה בהנהגת פת”ח בצל המאבקים לרשת את אבו מאזן וגם את הביקורת הפנימית, הסמויה בדר”כ, מתוך הוועד המרכזי של פת”ח כלפי אבו מאזן. לדעת גורמים ברמאללה, א שיח’ התגלה בהקלטות כמי שמחפש דרכים “להיפטר” מאבו מאזן ודבריו הסגירו כי הוא נמצא בשלבי תכנון לסילוקו. לא פחות.

“אני אומר לכם שאבו מאזן שותף לאנרכיה שקיימת. הוא שותף לאנרכיה ויש לו אינטרס שהיא תימשך”, אמר א שיח’. “צר לי לומר שכיום, התהליך (של העברת הירושה) שונה לחלוטין מזה שהיה לאחר מות ערפאת. לאבו מאזן נשרט המוח. איך נפעל נכון אם הוא מודיע לנו על ההחלטות מבלי להסביר את הכוונות מאחוריהן?”

“לא את כל מה שהוא רוצה, אנחנו רוצים לתת לו, אני מכיר את המנגנון המותקן על המוח שלו. כל מי שרוכב על המוח של אבו מאזן, אחד, שתיים, שלוש, ארבע”, אמר א שיח’. הוא מוסיף שאבו מאזן “הוביל למאבק על כס השלטון שבו מעורבים ג’בריל רג’וב, עזאם אל אחמד, תאופיק טיראוי ומחמוד אל עלול והדבר יוביל לסיום המשחק… חמא”ס מנצל לרעה את היעדר ההחלטיות ברשות הפלסטינית. ברור שחמא”ס מנצל את המצב הנוכחי.” בכך הוא מאשר את הניתוח המובא לעיל בדבר נסיגת פת”ח אל מול נסיקת חמא”ס.

א שיח’ תיאר בעצמו את המתרחש בפת”ח כ“קרב על ירושת אבו מאזן” ואמר כי בקרב זה מעורבים גורמים רבים, והשתמע מדבריו כי “קיימת תוכנית מסודרת” לקרבות אלו. א שיח’ גם הודה בקולו כי “מנגנוני הביטחון וחלק מהנהגת פת”ח מעורבים בקרב הירושה של אבו מאזן והם חלק מהמשחק הזה”.

א שיח’ תקף מועמדים אחרים שטוענים לכתר ואמר אפילו על ראש המודיעין הכללי ברשות הפלסטינית, מאג’ד פרג’, שאיתו הוא חולק את הקרבה הבלעדית לאבו מאזן, כי “מצידו שיילך לה**יין. למה הוא פתח דיאלוג עם המצרים בעזה?” שאל א שיח’. הוא גם זעם על החלטתו של אבו מאזן לקחת את פרג’ איתו במטוס לאחד מביקוריו הזרים: “כשידעתי שהוא לקח את מאג’ד איתו במטוס, החלטתי שאני לא נוסע. לומר לך את האמת, על מה ולמה לקח איתו את מאג’ד פרג’?”

א שיח’ יוצא גם נגד סגנו של אבו מאזן בפת”ח, הסגן היחיד שיש לאיש שחובש שלושה כובעים, ואמר: “עבאס מתכוון למנות את מחמוד אל עלול ליורשו בתנועת פת”ח”, וגם: “בסוגיית פת”ח, הוא (עבאס) הולך לכיוון מחמוד אל עלול”.

מאמץ לחזק את פת”ח נוכח אובדן השליטה – כינוס המועצה ודיונים עם הירדנים והמצרים

במקביל למאמציה הביטחוניים מנסה כעת הרשות הפלסטינית גם לחזק את ארגון פת”ח על מוסדות ההנהגה שלו ולהחזיר את נציגיו לרחובות. בכירים בארגון תובעים זה זמן מה לכנס את האספה השמינית של הנהגת התנועה ובכיר ברשות אומר “כי יש לחץ על אבו מאזן לפעול בכיוון ולתת צ’אנס לפיוס פנימי נוכח המשבר החמור בשטח”.

עבאס זכי, מראשי פת”ח, אמר לתקשורת הפלסטינית: “הכנס השמיני יתקיים בקרוב כדי שנוכל לגבש אסטרטגיה שתתאים לנאומו של אבו מאזן באו”ם, שלפיה אין שותף ישראלי להמשך המשא ומתן המדיני, וכדי לפעול להגנה בינלאומית לפלסטינים”.

במסגרת המאמץ להחזיר את פת”ח לשטח, נערך בחודש האחרון כנס ראשון במחוז ג’נין, כחלק ממהלך שנועד להביא להקמת מועצות תנועה אזוריות, שיחזקו את הקשר בין הרחוב הפלסטיני ובין פת”ח.

המאבקים בין המחנות היריבים בפת”ח, ובעיקר מחנהו של מרואן ברגות’י מכאן ומחנהו של מחמד דחלאן מכאן, וגם בתוך “מחנה אבו מאזן”, הוועדה המרכזית של פת”ח, מדרדרים את הרשות לעברי פי פחת. היריבים השונים מנסים ליצור בריתות ומרכזי כוח שיבטיחו להם הישגים ביום שאחרי אבו מאזן, אלא שגם חמא”ס כבר נערכת לנצל את הסתלקותו ולממש את חזונה לשלוט גם באיו”ש.

במקביל, כפי שדיווח העיתון “אל אח’באר” הלבנוני מפי מקורות בפת”ח, נערכו בחודשים האחרונים מספר פגישות בין גורמים פלסטינים לבכירים ירדנים ומצרים על מנת להסדיר את “מעמדם העתידי של הרשות ופת”ח”, כהגדרת המקורות.

העיתון מדווח כי גורמים פלסטינים ובראשם חסין א שיח’, שקודם ע”י אבו מאזן לתפקיד מזכ”ל פת”ח, נפגשו עם נציגי בית המשפט המלכותי והמודיעין הירדני כדי לדון במצב בשטחי הרשות בתרחישים השונים הצפויים לאחר פרישתו של מחמוד עבאס. עיקר הדיונים עסק ביחסים בין פת”ח, שעליה מתבססת הרש”פ, לשאר הפלגים הפלסטיניים ובעיקר חמא”ס, וכן ביחסים בין מנהיגי פת”ח בעצמם, ובראשם אלו הנאבקים על ירושת אבו מאזן.

פגישה דומה נערכה במצרים, ובה דרשו הפלסטינים סיוע מצרי למניעת קריסתה של הרשות ונגד המאמץ לפגוע בלגיטימיות של פת”ח והעברתה לקואליציה של תנועות יריבות, בראשן חמא”ס, הג’יהאד האסלאמי והחזית העממית.

גורמים פלסטיניים גם פנו לצד המצרי והירדני בבקשה לסייע להם לשלוט בסיעות תנועת פת”ח היריבות לאחר מותו של עבאס ולהכיר בהם כ”נציגי העם הפלסטיני” תוך שליטה במקורות המימון ובמשכורות של למעלה מ-150,000 עובדי הרשות.

המקורות של “אל אח’באר” הוסיפו: “הנוכחים בישיבות הגיעו למסקנה כי יש למנוע את קריסת השלטון לאחר עזיבתו של אבו מאזן, ולהבטיח תמיכה ערבית למנהיג אחד בפת”ח, לאחר שייבחר בהסכמת הנהגת התנועה, שתתכנס ביום שאחרי אבו מאזן להסדרת תנאיה הפנימיים”. עוד הוסכם שיש לסיים את הפילוג בפת”ח ע”י קבלת דמויות שערקו מממנו, כגון מחמד דחלאן, נאצר אל קדוה ומרואן ברגות’י, ולערוך כנס פיוס פנימי ולחלק תפקידים בהסכמה.

אל עלול מצידו פועל להביא לחזרתם של כל גורמי האופוזיציה הפנימית בפת”ח ולחלוקת תפקידים בין המנהיגים השונים, בעוד א שיח’ פועל להמשיך את דרכו של אבו מאזן על ידי שליטה בכל התפקידים בתנועה. על רקע זה, טוען “אל אח’באר”, הייתה התקופה האחרונה עדה לפעילות יוצאת דופן של א שיח’, שקיים פגישות עם גורמים בממשל האמריקני, ובהם היועץ לביטחון לאומי, ודן עימם בהצעות לחיזוק הרש”פ ובסכנות קריסתה.

בפרק הבא והאחרון בסדרה יסוקר אובדן השליטה הביטחונית של הרשות הפלסטינית באזורים נרחבים ביהודה ושומרון, וכיצד הדבר משפיע על הלגיטימיות שלה בעיני הרחוב והפלגים הפוליטיים ותורם להתפוררותה ההדרגתית.

הכתוב במאמר הוא על דעת המחבר בלבד ואינו משקף בהכרח את עמדת התנועה