הרשות הפלסטינית אינה כשירה למשול ברצועת עזה. להלן נסביר מדוע.

מאמר זה סוקר את היסטוריית התמיכה של הרשות הפלסטינית בטרור, את הפופולריות הנמוכה לה היא זוכה ברחוב הפלסטיני, את היעדר המשילות בשטחים בהם היא שולטת כיום, ואת סילוקה מעזה ב-2007 על ידי חמאס.

המאמר גם מתאר בפירוט את תגובתה של הרש”פ לטבח ה-7 באוקטובר, משרטט את תמיכתם התקיפה של בכיריה במתקפה של חמאס, ואת ההסתה המאורגנת המתמשכת שלה לפיגועי חיקוי ביהודה ושומרון, לרבות מפי בעלי תפקידים הנחשבים כיורשיו הפוטנציאליים של אבו מאזן.

יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (Shutterstock.com)
סרטון של הפת”ח המציג את אנשי התנועה מתפארים בהשתתפותם בטבח ה-7 באוקטובר (מקור: מבט לתקשורת פלסטינית)

ככל שהרעיון של הכתרתה של “רשות פלסטינית (רש”פ) מחודשת” (Revitalized Palestinian Authority) בעזה צובר תאוצה בקרב מקבלי ההחלטות בקהילה הבינלאומית, ישראל ממשיכה, ובצדק, להתנגד לרעיון זה. הרש”פ ופת”ח היו בלתי כשירים למשול בעזה לפני הזוועות המחרידות של ה-7 באוקטובר, ולאחר המתקפה הם אף פחות מתאימים ליטול על עצמם תפקיד זה. הם נטלו חלק במתקפה, ולא זו בלבד שסרבו לגנותה, אלא גם שיבחו אותה. הם מוכנים ומעוניינים להקים שותפות עם חמאס וקוראים לטרור ולאלימות נגד ישראל, תוך שהם מאשימים את ישראל בפשעי חמאס ובאלימות העתידית מצדם של הפלסטינים. עובדה זו רק ממחישה את אופייה של ההנהגה הפלסטינית הנוכחית, המזיק לכל הסדר עתידי בעזה, וכפועל יוצא מכך, גם ביהודה ושומרון.

על ישראל להתנגד לכל ניסיון להשיב לעזה את הרש”פ במקום חמאס. הרש”פ מחויבת ומקדמת באופן אקטיבי, בדיוק כמו חמאס, את הנרטיב והאתוס הפלסטיני של ההתקרבנות והמאבק נגד ישראל עד להשמדתה, לרבות באמצעות טרור. השימוש בלשון הנקייה של “הרשות הפלסטינית המחודשת” הוא מעורפל וחלול. כל עוד הוא איננו מתייחס לשינוי מעמיק בנרטיב הפלסטיני, אשר שולל את הטרור ותומך בדו-קיום עם ישראל כמדינתו של העם היהודי, מה שאינו סביר, אין להתיר לרש”פ למשול בעזה.

אחד הנושאים העיקריים הקשורים למלחמה בעזה הוא זהותה של הישות, אשר תשלוט בעזה ביום שלאחר המלחמה. ישנן תשובות שונות לשאלה זו. אחת הבולטות בהן היא הרעיון לשתול את הרשות הפלסטינית כריבון ברצועת עזה.

מכיוון שנתיב זה זוכה לתמיכתו של הממשל האמריקני, כפי שהצהירו בפומבי הנשיא ג’ו ביידן, מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ודוברים בולטים אחרים התומכים ברעיון הענקת המפתחות לעזה לרש”פ, לאחר שמלחמתה של ישראל שם תסתיים; ומכיוון שאישים בולטים נוספים בזירה הבינלאומית, דוגמת נשיא צרפת עמנואל מקרון, הביעו תמיכה דומה, חשוב מאד לבחון האם לחזון זה עבור עזה יש היתכנות כלשהי, מבחינת אמינותו וקיימותו כאחד. כלומר, האם לרש”פ יש סיכוי ממשי כלשהו לשלוט באופן אפקטיבי על רצועת עזה, והאם היא מהווה שותף מבוקש עבור היום שאחרי בעזה.

פקידי הרש”פ אף החלו להכתיב תנאים לחזרתם לעזה, וחוגים בינלאומיים במערב החלו לתהות על זהותה של ההנהגה הפלסטינית אשר תוביל את עזה, תוך התמקדות במוחמד דחלאן.

נייר זה מסביר מדוע רעיון חידוש שליטתה של הרש”פ על רצועת עזה אינו ישים, והוא מפרט את קשריה לטרור ואת תמיכתה בטבח ה-7 באוקטובר.

היסטוריית התמיכה של הרשות הפלסטינית בטרור

מאז הקמתה במסגרת הסכמי אוסלו ב-1993, מפגינה הרשות הפלסטינית את מחויבותה למאבק המזוין הפלסטיני ולחיסולה של מדינת ישראל, במקום לשמש פרטנר אמין לשלום. בהנהגתו של יאסר ערפאת היתה הרש”פ מעורבת עמוקות בהסתה ואפשרה פעולות טרור נגד ישראלים במהלך האינתיפאדה השנייה, תוך שהיא מדרבנת את הרחוב הפלסטיני לאלימות ולאנטישמיות.[1] מאז ירש אבו מאזן – מחמוד עבאס את מקומו של ערפאת ב-2004, הולכת ודועכת בישראל ובמערב התקווה לשינוי מהותי בגישתה של הרש”פ כלפי ישראל:

  • הרש”פ תחת הנהגת עבאס ממשיכה עד היום לשלם משכורות כתגמול למחבלים פלסטינים (“לפגוע בתור מקצוע” או “Pay for Slay”), וזאת על פי חוק הקובע כי לכל מחבל תשולם קצבה חודשית. הרש”פ מקצה במסגרת מדיניות זו למעלה מ-370 מיליון דולר (7% מתקציבה);[2]
  • מערכת החינוך שלה מלאה בתעמולה אנטישמית שלוחת רסן ומלמדת ילדים כי רצח יהודים הוא מטרה נחשקת, אשר תסייע בהשגת השאיפות הלאומיות הפלסטיניות;[3]
  • הרש”פ פועלת ליצירת הקצנה בקרב ערביי ישראל כחלק מחזונה לאיחוד כל חלקי “פלסטין הכבושה”;[4]
  • הרש”פ מובילה את קמפיין ה-BDS הבינלאומי, אשר נועד לשלול את הלגיטימציה של זכות ישראל להתקיים;
  • הרש”פ עוסקת בלחימה משפטית נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי.

אף על פי שהרש”פ מתוארת לעתים קרובות בחוגים מערביים כנציגה הלגיטימית של הפלסטינים וכשותף פרגמטי יותר למשא ומתן, הרי שלאמיתו של דבר הוכח כי היא רחוקה מתדמית זו. ייתכן כי קיים הבדל בין חמאס לבין הרש”פ בכל הקשור לאסטרטגיה, אולם הרש”פ ממשיכה להפגין את הקיצוניות והעוינות שלה כלפי השלום והביטחון. אפילו “הלוגו הלאומי” שלה מורכב ממפה של “פלסטין”, הכוללת את כל שטחה של ישראל, עובדה שמוכיחה את כוונתה להקים מדינה פלסטינית במקומה של ישראל, ולא לצדה.

קצבאות המחבלים שמשלמת הרשות הפלסטינית בהשוואה לשכר המקובל בקרב הפלסטינים, ההופכות את הטרור לעיסוק משתלם
מפה רשמית בספר לימוד פלסטיני, המציגה “את כל פלסטין”, כולל כל שטחה של מדינת ישראל, בה מופיעה תל אביב בתרגומה המילולי לערבית – “תל אל-רביע
תצלום של גבר יהודי שנדקר על ידי מחבל, המזהיר יהודים מפני פיגועי נקם בירושלים
קריקטורה אנטישמית המציגה ישראלים בני זמננו בהשוואה ליהודים בשואה (מקורות: מבט לתקשורת פלסטינית, Impact-Se)

שליטה אפקטיבית של הרש”פ בעזה – רעיון בלתי ישים

בכל הקשור להיתכנות הממשל בעזה, אין לרש”פ סיכוי מציאותי למלא את המשימה, אפילו אם ישראל היתה מעוניינת שתעשה כן. לחוסר יכולת זו מספר סיבות:

  • הרש”פ כבר שלטה בעזה בעבר ונכשלה בכך כישלון חרוץ. ניסוי זה נמשך פחות משנתיים, לאחר ההתנתקות הישראלית מרצועת עזה ב-2005. הרש”פ קיבלה את המפתחות לשליטה בכלל רצועת עזה, לאחר ששלטה על מרבית מרכזי האוכלוסייה מאז 1994 כחלק מהסכמי אוסלו. ב-2006 הביס חמאס את הרש”פ בבחירות לפרלמנט וזכה ב-74 מושבים מתוך 132, לעומת פת”ח של עבאס, אשר זכה ב-45 בלבד. כתוצאה מכך הוקמה ממשלת אחדות של חמאס ופת”ח, עם מחמוד עבאס (אבו מאזן) כנשיא ואסמאעיל הניה מחמאס כראש ממשלה, במסגרת ניסוי שקרס עד מהרה. ב-2007 השתלט חמאס בהצלחה על רצועת עזה בהפיכה אלימה, תוך שהוא משתלט על כל המרכזים המנהליים של הפת”ח ומשפיל את חברי הפת”ח באמצעות הוצאות אלימות להורג. חמאס תועד כשהוא משליך אנשי פת”ח מגגות לאחר שנורו בברכיהם וגורר את גופותיהם ברחבי עזה כאשר הם קשורים לחלקם האחורי של כלי רכב. מאז, חמאס משמש כממשלה דה-פקטו ברצועת עזה. אין כל סיבה להאמין, כי 18 שנים מאוחר יותר, הרש”פ תוכל למשול בעזה באופן אפקטיבי יותר, כאשר היא נתונה לביקורת רבה וימי השיא שלה מזמן מאחוריה.
  • הרש”פ סובלת מדימוי שלילי בלתי הפיך ברחוב הפלסטיני. סקרים עדכניים מראים, כי 77% מן הפלסטינים אינם מרוצים מתפקודו של אבו מאזן ודורשים את התפטרותו. 82% מן הפלסטינים מאמינים שהרשות מושחתת, ו-63% רואים בה נטל, בניגוד ל-33% בלבד הרואים בה נכס. ברשתות החברתיות, תוצאות דומות מוכיחות את הפופולריות הגואה של חמאס, לעומת חוסר הפופולריות המתמשך של הרש”פ.[5] בסקר שנערך במאי 2021 אמרו 14% בלבד מן הנשאלים, כי היו מצביעים בעד אבו מאזן לו היו מתקיימות בחירות והוא היה מתמודד נגד חמאס וברגותי.[6]
  • אובדן הלגיטימציה ברחוב הפלסטיני: הסיכוי שהפלסטינים יקבלו את שלטונה של הרש”פ ברצועת עזה נותר קלוש למדי, וזאת מסיבות שונות, ובהן השחיתות משולחת הרסן, ההתעללות בפעילים חברתיים, ההתקוממות נגד פקידי הרש”פ, ההיסטוריה העגומה בתחום זכויות האדם, הממשל הרודני, אי-שביעות הרצון העמוקה מן התיאום הביטחוני של הרש”פ עם ישראל וראייתה כבובה ישראלית וכבוגדת במאבק הפלסטיני.[7]
  • חוסר יכולת לממש ריבונות: אובדן השליטה הביטחונית בשטח, הבא לידי ביטוי בהשתלטות של קבוצות חמושות מקומיות על אזורים שלמים ביהודה ושומרון, בהם אין לכוחות הרש”פ דריסת רגל, אילץ את ישראל להיכנס לאזורי A ו-B על מנת להילחם במחבלים בג’נין, בשכם, ברמאללה, בבית לחם, בטול כרם ובמקומות נוספים. הרש”פ אינה מסוגלת למלא את תפקידיה הביטחוניים הבסיסיים ביותר, שהם אחת הסיבות לקיומה ביהודה ושומרון, ואין כל סיבה להאמין כי תוכל למשול באופן אפקטיבי גם בעזה.

למעלה: פעולות צה”ל נגד הטרור בערים פלסטיניות ברחבי יהודה ושומרון מסכלות בהצלחה פיגועים רצחניים נגד ישראלים (צילומים: דובר צה”ל

תגובתה של הרש”פ לטבח ה-7 באוקטובר של חמאס: תמיכה רשמית, קריאות לפיגועי חיקוי

מאז ה-7 באוקטובר, מוכיחה הרש”פ כי היא אינה יכולה לשמש כפרטנר לשלום. להיפך: היא מהללת את הטבח, מסיתה לחיקוי הטבח גם ביהודה ושומרון, נמנעת מגינויו, ואף משמיעה דברי הלל לטבח והכללתו בתוכנית הלימודים שלה:

  • פעילי גדודי חללי אל-אקצא של הפת”ח השתתפו בטבח והתפארו בכך בערוצים הרשמיים של הארגון: ארגון הטרור של הפת”ח (“גדודי חללי אל-אקצא”) טען אף הוא, כי לוחמיו השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר. דובר הארגון פרסם סרטונים של מחבלים שחוטפים קורבנות ישראלים ומתעללים בהם, כאשר הם עוטים צעיפים צהובים המזוהים בבירור עם פת”ח (בניגוד לצבע הירוק המזוהה עם חמאס). באחד הסרטונים נאמר: תחילה “נשחרר את רצועת עזה” ולאחר מכן את שאר “פלסטין” – “מחר בשערי ירושלים”.[8]
  • תשלומים לכל המשתתפים בטבח: כחלק מן החוק הרשמי שלה, המכונה “לפגוע בתור מקצוע”, אשר קובע כי כל הפלסטינים אשר ביצעו פיגועים נגד ישראל זכאים לתשלומים ולהטבות נדיבות מן המדינה במשך כל ימי חייהם, בין אם הם קשורים לחמאס, לפת”ח או לכל ארגון טרור אחר, ובין אם הם “זאבים בודדים”. הרש”פ צפויה לשלם למבצעי הטבח 7 מיליון דולר בחודש, וסכום זה צפוי לגדול בשנים הקרובות.[9]
  • בכירים ברש”פ ובפת”ח שיבחו בפומבי את הטבח וקראו לחקות אותו ברחבי השטחים:
    • אחד מיורשיו האפשריים של אבו מאזן, מזכיר הוועד המרכזי של הפת”ח ג’יבריל רג’וב, הגיב על טבח ה-7 באוקטובר. בריאיון לערוץ הטלוויזיה המצרי MBC, הוא כינה את הטבח “מלחמת מגן מלאה בעלילות גבורה, [המהווה חלק] מהמלחמה שהעם הפלסטיני נלחם מזה 75 שנה.”[10] רג’וב האשים בראיון את ישראל ב”טרור” וב”ניאו-נאציזם.”[11]

רג’וב הצדיק את הטבח בהאשימו את ישראל בכך שגרמה לו כתוצאה מ”פשעי הכיבוש ברצועת עזה” וניבא: “הפיצוץ הבא והעוצמתי יותר, עם אלימות רבה אף יותר, יתרחש בגדה המערבית”. רג’וב נחשב לאדם מתון בקרב חוגים מערביים העוסקים במדיניות חוץ.

  • יורש אפשרי נוסף של אבו מאזן, הנחשב לדמות מתונה, הוא ראש מנגנוני הביטחון לשעבר של הרש”פ, מוחמד דחלאן. בתוכנית טלוויזיה בערוץ Russia Today אמר דחלאן ב-6 בנובמבר 2023, כי מנהיגי המערב מגיעים לישראל כדי לוודא שהישראלים לא יימלטו לאירופה. מדובר בטיעון אנטישמי נפוץ בו משתמשים הפלסטינים – המערב רצה להיפטר מן היהודים ולכן יצר את ישראל. הוא אמר כי “הדבר האחרון שהאמריקנים והאירופים צריכים”, הוא שהיהודים ישובו לאירופה אחרי שהאירופאים גירשו אותם מארצותיהם.[12]
ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתייה, סירב לגנות את טבח ה-7 באוקטובר והציע להקים ממשלת אחדות עם חמאס (תצלום: Shutterstock.com)
  • מרוואן ברגותי, בכיר בפת”ח המרצה כיום מאסר עולם בישראל עקב מעורבותו בטרור ונחשב בסקרים למועמד מוביל לרשת את אבו מאזן, קרא לשירותי הביטחון של הרש”פ להפנות את נשקם כנגד ישראל, לפעול בהפתעה ולשחזר את טבח ה-7 באוקטובר של חמאס.

ברגותי הצהיר: “הו עמנו הפלסטיני הדגול, עמנו בגדה המערבית, רוחות השחרור מתעצמות בשמי פלסטין… אל תהיו עדים בלבד, אלא הפכו לחיילים פעילים בקרב המכריע. (…) לחברי תנועתנו הגדולה, יחידות קומנדו של השביבה (…) הבה נהפוך את יום השנה לאנתיפאדה הראשונה, ה-8 בדצמבר, לנקודת מפנה ולתחילתה של הסלמת המאבק נגד האויב הישראלי בכל מקום בו הוא מצפה ואינו מצפה, תוך שימוש בכל הכלים והיכולות העומדים לרשותנו, קטנים וגדולים כאחד. אנו קוראים להתייצבות מלאה מאחורי אפשרות ההתנגדות המקיפה, ומימושה בכל השטחים הפלסטיניים הכבושים, על מנת להדוף את המתקפות הברוטליות על עמנו.

הוא קרא לשירותי הביטחון של הרש”פ להתייצב “בחזית העימות מול התוקפנות הישראלית, השופכת דם פלסטיני בכל עיר וכפר, עם כלי הנשק וההכשרה שלכם. אין כל תירוץ לאדם כלשהו שלא להשתתף בפרק של קרב השחרור”.[13]

  • ב-30 באוקטובר פורסם ריאיון שהעניק דחלאן לכתב העת אקונומיסט. הוא מתואר בו כאופטימי ומלא תקווה באשר למתקפות ה-7 באוקטובר, משום שהוא מאמין שהאירועים שיבואו בעקבותיהן יסללו את הדרך למדינה פלסטינית. “החודש האחרון הביא לשינוי ענק עבור העם הפלסטיני, הוא אומר. לפני שלושה חודשים, היתה אפס תקווה. מי דיבר על המאבק הפלסטיני לפני שלושה חודשים? אף אחד… היום כולם מדברים על הסבל שלנו.”[14]
  • חבר נוסף בפת”ח, המשתייך למועצה המהפכנית של הארגון, ג’מאל אל-חואייל, אמר: “ייחלנו לכך שמשהו דומה למה שקרה בעוטף עזה יתרחש, אבל חשבנו שמדובר במשאלת לב בלבד… אינשאללה [אם ירצה האל], נראה תמונות דומות בגדה המערבית”. הוא קרא לכוחות הביטחון הפלסטינים ולרש”פ לנצל הזדמנות זו כדי לפתוח במתקפה נגד ישראל, בדומה לחמאס.[15]
  • מזכיר סניף טול כרם של הפת”ח, איאד ג’ראד, אמר כי הפעולות של חמאס היו “מקור לגאווה, לגבורה ולכבוד עבור העם הפלסטיני” וכי המנהיגים הפלסטינים ברמאללה “ניצבים לצד אחינו ואחיותינו ברצועת עזה”.[16]
בכיר המועצה המהפכנית של הפת”ח, ג’מאל אל-חואייל, מהלל את טבח ה-7 באוקטובר וקורא לפיגועי חיקוי ביהודה ושומרון (מקור: MEMRI)
בכיר הרש”פ מחמוד אל-עאלול מהלל את טבח ה-7 באוקטובר וקורא לנקמה נגד ישראל
  • עבאס זכי, חבר הוועד המרכזי של הפת”ח והשגריר הפלסטיני לשעבר בלבנון: “אחרי ה-7 באוקטובר, יש תחייה פלסטינית. אנו מודים לגדודי עז א-דין אל-קסאם על שביצעו הכנות אלה. כאשר הם קיבלו את ההחלטה, הם ידעו איך לסיים את העבודה, מבלי לוותר על מטרותינו”.
  • בדבריהם בערבית מביעים עובדי הרש”פ את תמיכתם הבלתי מסויגת במתקפות. ב-7 באוקטובר 2023 אמר עמאד רווידי, שגריר הרשות הפלסטינית בעיראק, בתוכנית הטלוויזיה אל-רשיד (עיראק), כי אזרחים ישראלים אינם אנשים חפים מפשע, אלא חיילים המאפשרים את המצור על רצועת עזה. בהתייחסו לפלישה של חמאס לדרום ישראל, אשר הותירה אחריה מאות אזרחים הרוגים, הוא שאל כיצד תושבי עזה היו אמורים להגן על עצמם. רווידי מונה בספטמבר על ידי יושב ראש הרש”פ, מחמוד עבאס.[17]
  • אלה הן רק כמה דוגמאות להצהרות הרבות אשר נשמעו מפי אנשי הרש”פ. הן מעידות על תמיכה אמיתית, ואי אפשר לתרצן כפליטות פה. הן עולות בקנה אחד עם מדיניותה הרשמית של הרש”פ, המהללת את טבח ה-7 באוקטובר.[18]
הסניף הרשמי של פת”ח בשכם משבח את טבח ה-7 באוקטובר ברשתות החברתיות וקורא למהומות ברחבי השטחים (מקור: PMW)
  • היעדר גינוי:
    • יושב ראש הרש”פ אבו מאזן – מחמוד עבאס לא גינה עדיין את טבח ה-7 באוקטובר. ב-7 באוקטובר הוא פרסם הצהרה אשר לא כללה התייחסות לזוועות חמאס. הוא בחר להתמקד בזכותו של העם הפלסטיני להגנה עצמית ובדאגתו מ”אלימות המתנחלים” לכאורה. בהצהרתו של אבו מאזן נאמר, כי הוא “הורה להגן על העם הפלסטיני, תוך הדגשת זכותו של העם הפלסטיני להגן על עצמו מפני טרור המתנחלים וכוחות הכיבוש”.

אבו מאזן גם “הנחה לספק את כל הדרוש על מנת לחזק את יכולת ההתאוששות והעמידה של העם הפלסטיני לאור הפשעים המבוצעים על ידי הכיבוש הישראלי וכנופיות המתנחלים”.

לאחר מכן פרסם שר החוץ של הרשות הפלסטינית הצהרה ברשת X (טוויטר לשעבר), לפיה: “הזהרנו שוב ושוב מפני ההשלכות של חסימת האופק המדיני ושלילת האפשרות של העם הפלסטיני לממש את זכותו הלגיטימית להגדרה עצמית”. הוא האשים את ישראל ב”הרס תהליך השלום” והוסיף כי “היעדר הפתרון לבעיה הפלסטינית”, בשילוב “שתיקתה של הקהילה הבינלאומית” אל מול פשעיה לכאורה של ישראל “והמשך אי-הצדק והדיכוי כלפי העם הפלסטיני, הם הסיבה למצב הנפיץ ולחוסר השלום והביטחון באזור”.[19]

  • ב-12 באוקטובר פרסם אבו מאזן הצהרה כללית מעורפלת במהלך פגישה עם מלך ירדן עבדאללה ולפני פגישתו עם מזכיר המדינה של ארה”ב אנתוני בלינקן, בה דחה את “האלימות משני הצדדים” ונמנע מלהתייחס במפורש לטבח שביצע חמאס. עבאס צוטט בסוכנות החדשות הפלסטינית הרשמית, “וופא”, באומרו כי “אנו דוחים את הרג האזרחים או ההתעללות בהם בשני הצדדים, משום שהם עומדים בסתירה למוסר, לדת ולחוק הבינלאומי”. הוא הוסיף כי חמאס מתנגד לאלימות ויפעל בדרך מדינית כדי להשיג את מטרותיו.[20]
  • הצהרה נוספת אשר הוסרה מאתר “וופא”, כללה את הצהרתו של עבאס, לפיה פעולותיו של ארגון חמאס “אינן מייצגות את העם הפלסטיני”. היא נראתה כלעומתית מדי כלפי חמאס ומספר שעות לאחר מכן ערך אתר “וופא” את הדיווח ומחק את ההצהרה.[21]
  • ראש ממשלת הרש”פ, מוחמד אשתייה, סירב במפורש לגנות את פשעי חמאס נגד האנושות ואמר לרשת CNN, כי “מה שקרה אתמול קרה אתמול”. הוא המשיך והאשים את ישראל בטבח באומרו כי “ישראל אינה נמצאת תחת איום קיומי… האחריות לכל מה שקרה מוטלת על מדיניותה של ממשלת ישראל”.[22] ב-7 באוקטובר אמר אשתייה לערוץ בלומברג כי מטרתה של ישראל להשמיד את חמאס “בלתי מציאותית”, ולא שלל אפשרות לשיתוף פעולה עם חמאס במסגרת ממשלה פלסטינית עתידית כ”שותף זוטר” תחת אש”ף. “חמאס שלפני ה-7 באוקטובר הוא דבר אחד, ולאחר מכן מדובר במשהו אחר”, אמר אשתייה. “אם הם מוכנים להגיע להסכם ולקבל את המצע המדיני של אש”ף, יש על מה לדבר. אין סיבה לפיצול בקרב הפלסטינים”. דברים אלה רק מחזקים את מחויבותה של ההנהגה הפלסטינית למאבק המזוין וללגיטימציה של חמאס כנציג פוליטי. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו השיב כי חמאס לא יהיה קיים, ולפיכך תוכניותיו של אשתייה אינן רלוונטיות.
  • קידום תיאוריות קונספירציה: בהצהרה רשמית של משרד החוץ של הרש”פ נטען, כי ישראל עצמה ביצעה את הטבח במסיבת נובה. לפי טענה מגוחכת זו, המהווה פרשנות שגויה מכוונת של מאמר אשר פורסם בעיתון הארץ, הטבח היה חלק מ”נוהל חניבעל” של ישראל, המתיר לצה”ל להרוג חיילים על מנת למנוע את נפילתם בשבי. בהצהרה נאמר: “משרד החוץ והגולים: החקירה הראשונית של משטרת ישראל חושפת את ההונאה בחומרים התקשורתיים אשר זויפו על ידי הכיבוש במטרה להצדיק את תוקפנותו כנגד רצועת עזה. לפי כלי התקשורת בעברית, החקירה הראשונית של משטרת ישראל הוכיחה כי מסוקים ישראלים הפגיזו את האזרחים הישראלים אשר השתתפו במסיבת הטבע ב-7 באוקטובר (הטעות במקור. הוא מתייחס למעשה לדיווח עיתון הארץ ב-18 בנובמבר 2023 לפיו ייתכן כי מסוק צבאי ישראלי אשר ירה על מחבלים של חמאס פגע בשוגג גם בכמה אזרחים ישראלים; משטרת ישראל הכחישה דיווח זה). פירושו של דבר שמטוסי חיל האוויר הישראלי גרמו להרס רב באזור ובכמה מן ההתנחלויות (כלומר ישובים ישראלים בקרבת רצועת עזה), בעקבות הפעלתו לכאורה של ‘נוהל חניבעל’, המאפשר למשטרת הכיבוש ולצבא הכיבוש להרוג כל אדם. מכאן שהמשרד סבור כי מסקנותיה של החקירה הנ”ל מטילות ספק בגרסאות הישראליות באשר להרס ולהרג אשר התרחשו באותו אזור.[23]

טענה זו אומצה על ידי חמאס בשלב מאוחר יותר והועלתה גם בראיונות באנגלית, כגון הריאיון אשר העניק בסאם נעים לרשת סקיי ניוז אוסטרליה. מאוחר יותר הסירה הרש”פ הצהרה זו מאתר האינטרנט שלה ללא כל הסבר.[24]

הסתת ילדים פלסטינים לאנטישמיות ולג’יהאד (רשתות חברתיות)
הצהרתו הכוזבת של משרד החוץ הפלסטיני, לפיה משתתפי המסיבה בישראל ב-7 באוקטובר נפלו קורבן לאש שנורתה ממסוק קרב ישראלי, ולא נרצחו על ידי מחבלי חמאס
  • הסתה לאלימות: ב-20 באוקטובר פרסמה הרש”פ, באמצעות המשרד הווקף וענייני הדת, מסמך אשר כלל הסתה לאלימות ולרצח יהודים.[25] המסמך נועד לשמש כהנחיה לדרשות וכלל את החדית’ המסית, “לא תגיע השעה עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים ויהרגו אותם המוסלמים, ועד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ואז יאמרו האבנים והעצים: “הו מוסלמי, הו עבד אללה, יש יהודי מתחבא מאחורי, בוא והרגהו”.
  • חינוך לאנטישמיות ולטרור: בדומה לחמאס, הרש”פ מסתמכת על אונר”א לצורך קיום חלק גדול ממוסדות החינוך שלה. מוקדם יותר החודש, פרסם IMPACT-SE, ארגון בלתי ממשלתי העוסק בחקר החינוך במזרח התיכון וחושף ספרי לימוד בעלי תוכן מסית ואנטישמי, דו”ח בו נטען כי ילדים בשטחי יהודה ושומרון הנתונים לשליטת הרש”פ מהללים את מתקפת ה-7 באוקטובר בבית ספר של אונר”א. לדברי הארגון, בבתי ספר של הרש”פ נשמעים דברי שבח למתקפה.

לדוגמה, ימים ספורים בלבד לאחר המתקפה, ב-15 באוקטובר, נראו ילדים בבית ספר יסודי בשכם כאשר הם מציירים את הגלשונים אשר שימשו את חמאס כדי לחדור לישראל ולפתוח במסע הרצח שלו.

בית הספר היסודי לבנים יעבד, שבנפת ג’נין, הודיע להורים כי יהיה סגור ב-18 באוקטובר “לאות כבוד לדמם הטהור של קדושינו ולשם הוקעת מעשי הטבח אשר בוצעו על ידי הכיבוש הנאצי הפחדני”. במכתב נאמר גם: “האל יעניש את היהודים ואת התומכים בהם”[26].

בית הספר התיכון לבנים ע”ש עדנאן זכי אל-ספריני בטול-כרם פרסם סרטון המציג נאום של תלמיד, תחת הכותרת “יום שייכתב בספר ההיסטוריה של המאבק הערבי הפלסטיני… יום מבול אל-אקצא”.

אלה הן רק מספר דוגמאות; ניתן למצוא דוגמאות רבות נוספות בבתי ספר המופעלים על ידי אונר”א, בהם השמיעו צוותי ההוראה דברי הלל למתקפה.[27] חלק מן המחבלים אשר ביצעו את הטבח ב-7 באוקטובר החזיקו בתעודות גמר שקיבלו מאונר”א בכלי הרכב בהם השתמשו.

אין בכך כל הפתעה, שכן אחד הסקרים הראה כי 75% מן הפלסטינים תומכים במתקפת ה-7 באוקטובר, כאשר שיעורי התמיכה ביהודה ושומרון עולים אף על אלה שבעזה.[28]

סיכום

לסיכום, הרש”פ ופת”ח היו בלתי כשירים ובלתי מסוגלים למשול בעזה לפני הזוועות המחרידות של ה-7 באוקטובר, ולאחר המתקפה הם אף פחות מתאימים ליטול על עצמם תפקיד זה. הם השתתפו במתקפה, סרבו לגנותה ושיבחו אותה. הם מוכנים להקים שותפות עם חמאס וקוראים לעוד טרור ואלימות נגד ישראל, תוך שהם מאשימים את ישראל בפשעי חמאס ובאלימות העתידית מצדם של הפלסטינים.

על ישראל להתנגד לכל ניסיון להציב את הרש”פ בעזה במקום חמאס, שכן הרש”פ – בדיוק כמו חמאס – מחויבת ומקדמת באופן אקטיבי את הנרטיב והאתוס הפלסטיני של ההתקרבנות והמאבק נגד ישראל עד להשמדתה, לרבות באמצעות טרור ואלימות. השימוש בלשון הנקייה “רשות פלסטינית מחודשת” הוא מעורפל וחלול, ולמען האמת שקרי. כל עוד הוא איננו מתייחס לשינוי מעמיק בנרטיב הפלסטיני, אשר שולל את הטרור ותומך בדו-קיום עם ישראל כמדינתו של העם היהודי, מה שאינו סביר, אין להתיר לרש”פ למשול בעזה.

 


[1] למידע נוסף ר’ הביטחוניסטים, מחלקת המחקר, “שבר אוסלו: 30 שנים להסכמים ששינו את פניה של מדינת ישראל”, https://idsf.org.il/papers/30-שנה-להסכמי-אוסלו-פרויקט-מיוחד/

[2] למידע נוסף ר’ הביטחוניסטים, מחלקת המחקר, “טרוריסטים בשירות הציבורי:  המנגנון המשומן והממוסד של הרשות הפלסטינית לתמרוץ טרור ולייצור משרות טרוריסטים במשק”, https://idsf.org.il/wp-content/uploads/2021/10/טרוריסטים-בשירות-הציבורי-2023.pdf

[3] למידע נוסף ר’ Impact-Se, “The 2020-21 Palestinian School Curriculum”, https://www.impact-se.org/wp-content/uploads/PA-Reports_-Updated-Selected-Examples_May-2021.pdf

[4] לחומר קריאה נוסף ר’ הביטחוניסטים, סוכן הכאוס: הרשות הפלסטינית ומפעל ההקצנה של ערביי ישראל, https://idsf.org.il/opinion/pa-radicalizing-arabs/

[5] למידע נוסף ר’ הביטחוניסטים, מחלקת המחקר, “היום שאחרי אבו מאזן: עמדת הרשתות החברתיות”, https://idsf.org.il/papers/היום-שאחרי-אבו-מאזן-עמדת-הרשתות-החברתי/

[6] https://pcpsr.org/en/node/862

[7] לחומר קריאה נוסף ר’ הביטחוניסטים, ברוך ידיד, “הרשות הפלסטינית קורסת” | חלק 1 https://idsf.org.il/studies/הרשות-הפלסטינית-מתפוררת/  | חלק 2 https://idsf.org.il/studies/the-palestinian-authority/  | חלק 3 https://idsf.org.il/studies/pa-loss-of-control/

[8] https://palwatch.org/page/34668

[9] https://palwatch.org/page/34650

[10] https://www.jpost.com/middle-east/article-775236

[11] https://observatorial.com/news/world/589433/pa-jibril-rajoub-praised-the-october-7th-massacre-accused-israel-of-terrorism-and-neo-nazism/

[12] https://www.memri.org/tv/fmr-palestinian-authority-security-chief-mohammed-dahlan-west-leaders-israel-make-sure-jews-not-coming-back-europe

[13] www.middleeastmonitor.com/20231209-marwan-barghouti-calls-on-fatah-pa-security-services-to-uprise-against-occupation/

[14] https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2023/10/30/a-vision-for-the-palestinians-after-the-war

[15] https://www.memri.org/tv/jamal-huwail-fatah-revolution-council-member-calls-fatah-pa-security-forces-settlers-west-bank-like-gaza-envelope

[16] https://palwatch.org/page/34685

[17] https://www.memri.org/reports/new-palestinian-authority-ambassador-iraq-ahmad-rwaidy-israeli-civilians-are-not-innocent

[18] https://aijac.org.au/australia-israel-review/scribblings-the-moderate-pa-reacts-to-hamas-slaughter-with-cheerleading-and-antisemitism/

[19] https://www.timesofisrael.com/abbas-stresses-palestinian-right-to-self-defense-amid-condemnation-of-hamas-assault/

[20] https://www.reuters.com/world/middle-east/palestinian-president-says-he-rejects-killing-civilians-both-sides-conflict-2023-10-12/

[21] https://www.memri.org/reports/palestinian-authority-news-agency-quotes-abbas-condemning-hamass-actions-then-deletes

[22] https://edition.cnn.com/videos/world/2023/10/21/mohammad-shtayyeh-becky-anderson-intv.cnn

[23] https://palwatch.org/page/34772

[24] https://www.i24news.tv/en/news/israel-at-war/1700470299-palestinian-authority-retracts-statement-denying-hamas-responsibility-for-massacre

[25] https://www.jewishpress.com/uncategorized/palestinian-authority-joins-hamas-declares-religious-war-on-jews/2023/10/20/

[26] https://www.timesofisrael.com/watchdog-schools-run-by-pa-celebrated-oct-7-hamas-massacres/

[27] https://www.impact-se.org/wp-content/uploads/UNRWA-Education-Textbooks-and-Terror-Nov-2023.pdf

[28] https://www.i24news.tv/en/news/middle-east/palestinian-territories/1700158968-survey-finds-majority-in-the-west-bank-justify-the-oct-7-massacre